"За да могат да бъдат получени средствата по обвързано производство и тази година, а това са между 25 и 30 милиона лева, ние ще направим член 23 наново." Това заяви пред Нова министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите на министъра член 23 трябва да мине по съответните изисквания на закона. Именно заради това са се провели и срещите с овцевъдния бранш, така че се чуе тяхното мнение и през септември фонд "Земеделие" да направи необходимите проверки и тези средства да бъдат изплатени.

Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им

Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им

България няма държавна аграрна политика и всеки прави каквото си иска

"Един от аргументите, който не мога да не коментирам е, че държавата трябвало да плаща компенсации на овцевъди за пропуснати ползи. Трябва да е ясно, че отмяната на члена няма ретроактивно действие", категорично заяви министърът.

Според Порожанов козевъдите и овцевъдите у нас не търпят загуби. "Ще ви дам друг пример. Спорът ни в момента какво да е подпомагането. Ние бяхме предложили пет лева. Да, овцевъдният бранш има своите проблеми. Те са свързани с това, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви така, както бихме искали. Нашите мандри, водил съм много срещи с тях, в момента са пълни с подобни продукти. Това по някакъв начин натиска цената надолу. Водили сме разговори още през април с ритейла, с всички големи вериги, да направят промоционални кампании и такива бяха направени. Проблемът е, че овчите продукти, тъй като са малко по-скъпи имат по-трудна реализация. Овчите продукти в Европа също не са толкова популярни. Те имат своя пазар, но не колкото кравите. Основно, защото се развива най-вече в седем от държавите в Европа. Да, всяко едно стадо - дали са овце или кози, има своите приходи - от мляко, но и от приплоди. На базата на субсидиите, които се получават в момента - получават се национални доплащания, обвързана подкрепа в зависимост от вида на животните, субсидиите са между 40 и 83 лева. В рамките на тези субсидии, разходи и приходи, и козевъдство, и овцевъдство по нашите изчисления не търпят загуби", заяви Порожанов.

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

Разпоредена е евтаназия заради огнище на чума по овцете

"На срещата в четвъртък коментирахме въпросната наредба. Тя беше обжалвана, което е много озадачаващо решение на съда. За мен е странно - от мотивите до произнасянето. Тъй като самите мотиви за отхвърляне, че не е спазено оценка на съответствие по закона за нормативните актове - това не се изисква по закона и още два мотива, които бяха изложени. Да не говоря, че на тричленка във ВАС и на последното заседание, включително и прокурорът е бил убеден, че нашите мотиви са аргументирани и ясни", каза още министърът.

"Водихме разговор два часа. Те много добре знаят какви са възможностите. Това, че те се събраха веднага да протестират, това ми беше ясно преди този разговор", заяви министърът по повод протеста на животновъдите. Запитан дали протестът може да бъде политически, той заяви, че "всичко ще излезе наяве в някакъв момент".

Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

Изтеглят 1 млн. яйца заради птичи грип

Междувременно днес се организира национален протест на овцевъдите и козевъдите в страната.
Животновъдите са категорични, че ще затварят пътища и ще протестират пред прозорците на МС. Те настояват за оставки.

Очакванията са днес да се съберат над 1 000 животновъди. Не е ясно дали ще се стигне до блокада на пътя София - Варна.

"Оставката на зам.-министър Цветан Димитров е във връзка със задълбочаващата се 10 години криза в сектора. Липсата на каквато и да е адекватна политика от негова страна, защото той е зам.-министър с ресор животновъдство вече десета година", заяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

"Съдът отмени един много тежък нормативен акт - наредба 3, за която протестирахме миналата година в София, защото тя постави бранша на колене, вкара хиляди хора в тежка зависимост. И всичкото това е плод на тези тримата, на които искаме оставките. Не може един фермер, когато сгреши, да бъде санкциониран в троен размер, а един чиновник, когато постави цял бранш на колене нищо", допълни Караколев.

Откриха чума по овцете в Ямболско
Обновена

Откриха чума по овцете в Ямболско

Болестта по овцете е открита за пръв път в България

Темата коментира и Янка Попова от асоциацията. Тя отправи апел към властите да вземат решения, с които да се оправят секторите като цяло у нас.

"Целият апел, който идва от Европа за спасяването на тези сектори, апелираме към вас - тези ставки, които бяха гласувани са крайно недостатъчни. Нашето предложение, което на 09.07 представихме беше компенсация за овцевъди и козевъди от 20 лева и 40 лева за колегите, които в момента бедстват на южната ни граница, където върлува чумата", посочи Попова.

Протестиращите също така са на мнение, че има конфликт на интереси между зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и съветника на министъра Бойко Синапов.