Грандовете в испанския футбол Реал (Мадрид) и Барселона ще се изправят за седми път в историята помежду си в битка за Суперкупата на страната. В досегашните шест сбъсъка "кралете" са тотален хегемон - пет пъти триумфират с отличието над каталунците.

Първата среща между Барса и Реал за третия по стойност трофей в Испания е през сезон 1988/1989. Тогава "белите" бият с 2:0 у дома с голове на Мичел и Уго Санчес. "Блаугранас" отвръщат с 2:1 на "Камп Ноу" с две попадения на Бакеро. Бутрагеньо обаче открва резултата в полза на гостите и този гол се оказва решаващ - Реал печели Суперкупата.

Снимка 289976

Източник: GettyImages

Това се случва и през сезон 1990/1991. "Кралете" са още по-убедителни с две победи - 1:0 в Барселона и разгромна 4:1 в Мадрид. Мичел е точен на "Камп Ноу". Бутрагеньо на два пъти, Уго Санчес и Арагон матират съперника на "Бернабеу".

И при третия сблъсък между "белите" и "синьо-червените" за отличието краен победител е Реал. Този път, през сезон 1993/1994, тимът от столицата стига до победа у дома и равенство на чужд терен - 3:1 и 1:1. Нашият Христо Стоичков открива резултата в храма на Реал, но два гола на Алфонсо и един на Иван Саморано дават комфортна победа на "белите". Бакеро и отново Саморано са голмайсторите в реванша.

Ел Класико за Суперкупата през 1997/1998-ма година отново е горчиво за Барселона, въпреки че каталунците стигат до успех с 2:1 на своя стадион с голове на Джовани и Надал. Реал мачка големия си съперник с 4:1 у дома и отново вдига трофея. Раул на два пъти, Миятович и Сеедорф са точни за "белия балет".

Снимка 266221

Източник: GettyImages

Барселона печели за първи път Суперкупата срещу Реал едва през сезон 2011/2012. Първата среща в Мадрид завършва при равенство 2:2. Йозил и Чаби Алонсо бележат за домакините, а Давид Вия и Лионел Меси са точни за каталунците. На "Камп Ноу" Барса стига до успех с 3:2 с голове на Меси - 2, и Иниеста. Роналдо и Бензема са голмайсторите за Реал.

"Белите" са победители в последния за момента двубой между титаните на испанския футбол за Суперкупата - през сезон 2012/2013. Триумфът им е заради повече голове на чужд терен. Барселона отново побеждава с 3:2 в столицата на Каталуния - попадения на Педро, Меси от дузпа и Шави. Роналдо и Ди Мария вкарват и правят реванша далеч по-лесен за Реал. В него "кралете" играят с човек повече доста време от мача заради червен картон на Масчерано. Игуаин и Роналдо наказват Барса, а Меси бележи почетното попадение за "блаугранас" от фаул.

Така Реал има 5 спечелени Суперкупи на Испания в директен сблъсък с Барса от 6 възможни. Балансът от тези мачове е 6 победи за Мадрид, 2 равенства и 4 за Барселона. Головата разлика е 25:17 в полза на "балета". Каталунците обаче имат повече Суперкупи на сметката си. Те са първенци в почетната таблица с 12, а Реал е втори с 9.

Барса мачка Реал в контролите - 7:0, 7:1, два пъти по 5:1 в Мадрид в рамките на 48 часа!

Барса мачка Реал в контролите - 7:0, 7:1, два пъти по 5:1 в Мадрид в рамките на 48 часа!

Вижте всички резултати между двата гранда в приятелски срещи