Спортна драма, достойна за финал на голямо състезание. Това се случи в съботната вечер в столичната Арена Армеец.

Където мъжкият ни волейбол затвърди достойното си място на върха на българския Олимп на колективните спортове.

В един умопомрачаващо изнервен мач момчетата на Радо Стойчев надиграха с 3:1 гейма французите и ни е нужна само една победа в неделя над средния тим на Египет, за да хванем самолета за Лондон.

На втора поредна олимпиада мъжкият ни волейбол ще мери сили с най-добрите в света. Сред които ни се иска да мислим, че сме и ние.

Пред повече от 12 хиляди „подивели" от емоции и жажда за победа фенове самите Казийски и компания бяха една планина от адреналин. Както след мача подчерта треньорът Стойчев - тази победа можеше само да бъде изстрадана - по никакъв друг начин не може да се окачестви стореното от волейболистите ни.

Трудни точки, тежки геймове, обрати и много нерви, за които немалък принос имаше и чешкият главен съдия, който на няколко пъти демонстрира странен поглед върху играта и правилата, порязвайки ни жестоко.

Иначе Стойчев тръгна с две малки изненади - капитанът Владо Николов остана на пейката за сметка на Цецо Соколов, а Теодор Тодоров замени Йосифов. Именно Тео обаче направи няколко уникални блокади в края на четвъртия гейм, които ни донесоха победата.

Не може да се каже, че мачът на нашите блестеше с някакви уникални спортно-технически параметри. Той бе обаче една битка на нерви, психика и мъжество, която момчетата на Радо Стойчев спечелиха.

Сигурно можем да имаме претенции към някои отигравания и пасове на Жеков, който почти не използваше центровете, но той довчера лекува дълга контузия и липсата на игра си каза думата.

Загадката на вечерта бе Матей Казийски. Вярно, той пое лидерството в отбора - изпълнявайки функцията на капитан в отсъствието на Владо. Много нерви изхаби в разправии с неадекватния понякога съдия. Би и няколко фантастични сервиза, но в нападение почти не игра. Защото чукнатите и пуснати топки - лесно извадени от французите, не са по мярката на големия Матей.

Наистина, никак не е лесно да очакват от теб винаги да си на върха. Но Казийски е в тази позиция и трябва да е готов за нея - да е готов да извади отбора от всяка ситуация. Не се съмняваме, че в Лондон ще точно така.

Петлите пък доказаха за пореден път, че са един много неприятен съперник, който не е никак лесно да победиш - особено когато им тръгне защитата, при която вадят невъзможни топки.

Първият гейм започна изключително равностойно с оглед и големия залог в мача. Нашите национали бяха леко изнервени, което пролича и в първите минути на срещата. И в двата тима играта вървеше точка за точка. Първото техническо прекъсване дойде при преднина за „трикольорите" 8:7. Последва неприятен обрат, но с помощта на невероятната публика препълнила „Арена Армеец", България навакса пасива и поведе с 22:18. Мощна атака по диагонала на Тодор Алексиев пък доведе нещата до геймбол, а Цветан Соколов донесе успеха в първия гейм с 25:19. Втората част започна с доста по-активна игра на „петлите". Напълно заслужено момчетата на Филип Блан водеха и след първото техническо прекъсване с 8:5. По-добрата им игра продължи и след това, като Пужол и компания дръпнаха с още четири точки.

Волейболистите на Радостин Стойчев успяха да се доближат на точка до съперника при 22:21 след страхотна тройна блокада. След изключителни разигравания и от двата състава се стигна до инфарктното 24:24. Франция обаче показа по-здрави нерви в края и спечели с 28:26, не без голямата помощ и на арбитъра, който не отсъди точка на Тошко Алексиев.

Третият гейм продължи екшъна от предишните части, като предложи множество обрати, нерви и равностойна игра. Резултатът отново вървеше точка за точка като първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за Франция. От тук нататък, се заредиха множество обрати, които качиха напрежението до най-висока степен в препълнената с 12 500 български фена зала „Арена Армеец". „Лъвовете" поведоха в заключителните минути с 23:20. След стабилна игра на французите в защита обаче се стигна до поредното равенство, за да дойде часът на Тошко Алексиев, който с блестяща контраатака спечели гейма за нашите с 25:23.

Подобно на предишните части играта вървеше точка за точка, но този път българите изглеждаха решени да доведат нещата докрай и нито за миг не изпуснаха инициативата. Първото прекъсване дойде при 8:7 за Франция, но веднага след това Цветан Соколов изравни със светкавична атака по диагонала. От този момент нататък волейболистите на Радостин Стойчев започнаха да трупат преднина, за да се стигне до тежките заключителни минути на днешната среща. В тях родните национали пропиляха няколко мачбола, но все пак „лъвовете" показаха невероятна воля за победа и спечелиха с 27:25. Последното препятствие пред националите ни е утрешния мач с Египет от 20:30 часа отново в зала "Арена Армеец".

БЪЛГАРИЯ - ФРАНЦИЯ 3:1 (25:19, 26:28, 25:23, 27:25)

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро Резерви: Георги Братоев, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Валентин Братоев, Виктор Йосифов
Старши-треньор: Радостин Стойчев

ФРАНЦИЯ: Пиер Пужол, Антонен Рузие, Гийом Самика, Ървин Нгапет, Кевин Льо Ру, Жерал-Арди Десурс - Жан-Франсоя Ексига-либеро Резерви: Бенжамен Тонюти, Мариен Моро, Жезе Трефъл, Самюел Туя, Женя Гребеников
Старши-треньор: Филип Блан