Боксьорката Стойка Кръстева спечели второ олимпийско злато за България. Тя извоюва златното отличие в категория до 51 килограма в Токио, пише topsport.bg.

Кръстева спечели финала с 5:0 съдийски гласа срещу туркинята Бусе Чакъроглу. Така, това е второ злато за страната ни на Токио 2020 след триумфа на Ивет Горанова в каратето.

Победата направи Стойка Кръстева първата българка, достигнала до олимпийския боксов връх. Тя се нареди до четири родни легендарни имена, печелили златото.

Ансамбълът ни се класира за финалите в Токио с най-висок сбор

Ансамбълът ни се класира за финалите в Токио с най-висок сбор

Втори са рускините, трети италианките…

Първият медал бе на Георги Костадинов през 1972 година в Мюнхен. През 1980-а в Москва Петър Лесов също стъпва на върха, последван от Ивайло Маринов в Сеул 1988, за да дойде и златният миг на Даниел Петров в Атланта през 1996 година.

Първият златен медал на олимпиадата в Токио бе на каратистката Ивет Горанова

Антоанета Костадинова спечели първи медал за България на Олимпиадата

Антоанета Костадинова спечели първи медал за България на Олимпиадата

Първи медал за България в спортната стрелба от Атина 2004

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева изпрати поздравителен адрес до олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева.

"Вярвам, че волята, решимостта и куражът, с които влязохте в битките от олимпийския турнир, будят заслужено възхищение и у най-силните Ви противници. Днес Вие триумфирате и увенчавате със заслужено признание годините на упорит труд, себеотрицание и лишения", пише председателят на парламента. Митева пожелава на състезателката лично щастие и още много победи, съобщиха от пресцентъра на НС.

Поздравления за златната ни олимпийска медалистка изпрати и президентът Румен Радев, информираха от администрацията му. Държавният глава проведе телефонен разговор с българската шампионка, която днес победи в олимпийския турнир по бокс в категория до 51 килограма в японската столица.

"Този успех, постигнат с усърден труд и безрезервна отдаденост, носи радост на целия български народ", заяви Румен Радев. Той изтъкна, че Стойка Кръстева е окуражаващ пример и вдъхновение за много млади български таланти, посветили се на спорта.