Българката Катрин Тасева спечели златен медал за съчетанието си с топка на силен турнир в Киев от веригата Гран при по художествена гимнастика.

Още през миналата година пролича финият усет на Катрин към този уред, но композицията й през новия сезон, поставена по песента на Белослава "Красота", е истинско откровение. Многото трудни и оригинални елементи са вплетени в хореографията с финес и музикалност, напомнящи балетна миниатюра.

Българското момиче изпълни съчетанието си с изключително вдъхновение и заслужено грабна златния медал, оставяйки след себе си рускинята Полина Хонина и представителката на Израел Виктория Филановски.

Председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева поздрави много топло Катрин и нейната треньорка Бранимира Маркова.

"Браво, Катрин Тaсева!!!! Беше божествена, смела, женствена, секси и крайно концентрирана!!!! Така се воюва за медал, красавицата ми! Коментаторката изказа възхищението си от композиция и музиката на песента на Белослава " Красота"! Да, Катрин беше божествено КРАСИВА!
Най-накрая ЗЛАТО! Бранимира Маркова, ти си блестящ треньор и хореограф! Обичам ви!" - написа Раева на официалната страница на федерацията във Фейсбук.

Вчера нашето момиче зае четвърто място в многобоя. Състезанието беше спечелено от руската представителка Юлия Бравикова, следвана от Хонина и Филановски.
Днес Катрин Тасева участва в още два финала - на лента и бухалки, на които зае пето и шесто място.

Снимка 284148

Източник: БФХГ

Своето задоволство от представянето на турнира изрази и Бранимира Маркова, която е главен мениджър на индивидуалните състезателки в националния отбор:

"Отличен старт на състезателния сезон за Катрин Тасева. Заслужен златен медал за изпълнението й с топка. Тя успя да се нареди на чевърто място в многобоя, игра много добре и на финалите на бухалки и лента. Чувствам се удовлетворена от получените поздравления от много специалисти за нейната програма. Всички са категорични, че Катрин е гимнастичка с огромен потенциал и бъдеще. Състезанието ни даде и много насоки за подобрения и промени в някои от съчетанията. Продължаваме смело напред, заредени с още по-голям хъс за успехи! Поздравявам Катрин за играта, както и целия български щаб!" - се казва в коментар, публикуван на страницата на БФХГ в социалната мрежа.

Самата Катрин беше изключително щастлива от първото си злато от такъв ранг.

"Сънувах го медала предната вечер! Много съм щастлива, разбира се, за този златен медал! Яд ме е за допуснатите грешки, но като цяло съм доволна от представянето си за етапа на подготовка, в който се намирам! Радвам се, че композициите се харесаха на съдиите, това беше много важно! Получих страшно много поздравления и това ме мотивира да продължавам да работя още повече! Искам "Мила Родино " да звучи по-често на състезания ! Благодаря на всички за подкрепата." - сподели тя.

"Съчетанията на Катрин Тасева са изключително сложни, ако ги играе без грешка ще е неизменно сред призьорките - това беше единодушното признание на специалисти и съдии!" - заяви от Киев Росина Атанасова, генерален секретар на БФХГ.

В съпътстващия турнир "Дерюгина къп" представителката ни при девойките Вероника Любчова зае трето място в многобоя за своята възрастова група.

В момента Илияна Раева е в Япония заедно със заместничката си Мария Петрова, по покана на големи японски компании, проявяващи интерес към българския национален отбор по художествена гимнастика.

Раева подписа 4-годишен договор за подготовката на националните ни отбори с кмета на град Мураяма - Такао Шифу. Цялостното осигуряване на тренировъчните лагери на българските гимнастички се поема от японската страна.

Малките състезателки по художествена гимнастика от местното училище "Татеока" ще могат да наблюдават тренировките на българките и да участват заедно с тях в продукциите, които ще се представят пред японската публика.