Китайката Ли На е новият шампион на Откритото първенство по тенис на Франция при дамите. В напрегнат финал тя се наложи с 6:4, 7:6 (0) над Франческа Скиавоне и по този начин детронира италианката от трона във френската столица. Финалният сблъсък на „Филип Шатрие" продължи час и 48 минути, а Ли На заслужи успеха си, след като през цялата среща бе по-агресивна.

Един единствен пробив се оказа достатъчен на азиатката да затвори първия сет с 6:4. Ли На поведе с 2:0 гейма във втория сет и се виждаше сигурен шампион, преди Скиавоне да върне пробива и да изравни резултата за 4:4. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където китайката бе безупречна - 7:0 точки и титла в Париж.

Триумфът за Ли На е исторически и за многомилионен Китай, който вече има своя шампион на сингъл в Оупън ерата на тениса.

„Тя (Ли На) игра отлично. Беше ми много трудно и мисля, че заслужено спечели титлата", сподели секунди след края на двубоя Франческа Скиавоне.

„Това е най-голямата победа в кариерата ми. Не мога да опиша как се чувствам. Благодаря на всички за подкрепата. Изкарах 2 незабравими седмици тук. Благодаря на всички спонсори и на всички в моя щаб, без които нямаше да спечеля. Ще се видим пак догодина", сподели новата победителка в Париж Ли На.

Изненадващо или не, китайката игра финал и в първия за сезона турнир от Големия шлем - Australian Open. На финала в Мелбърн обаче азиатката претърпя загуба с 1:2 сета от Ким Клайстерс.

Припомняме, че в неделя е финалът на „Ролан Гарос" при мъжете. За отличието ще спорят „редовните заподозрени" Рафаел Надал и Роджър Федерер.