Невяна Владинова спечели четири медала на силния турнир от веригата Гран при по художествена гимнастика в испанския град Марбея.

На шампионата на уредите тази вечер българското момиче изигра четири много силни съчетания и успя да се вклини сред руските гимнастички смятани за безспорни фаворитки за медалите. Неви извоюва сребърни медали на бухалки, топка и лента. На обръч спечели бронз.

Невяна Владинова беше оценена с 19.100 за изключително трудното си съчетание с бухалки, с 18.550 на топка, 18.200 на лента, и 18.050 на обръч.

В състезанието участва и Катрин Тасева, която се класира за три от финалите. На топка тя се класира четвърта, а на бухалки лента е пета.

Златните медали отидоха при рускинята Александра Солдатова.

Вчера в многобоя Владинова зае четвъртото място след представителките на Русия - Александра Солдатова, Арина Аверина и Юлия Бравикова.

Тасева се класира шеста.

За първи път от години българският отбор има две представителки в топ 6 на многобоя в състезание от такъв ранг.

Катрин Тасева спечели злато на топка в Киев
Обновена

Катрин Тасева спечели злато на топка в Киев

На силен турнир от веригата Гран при по художествена гимнастика...

Успехът на българските гимнастички беше приветстван възторжено от председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.
Ето какво написа тя във Фейсбук:
"Днес беше фантастична, прекрасна Невяна Владинова! Огромно БРАВО за четирите медала! Ти си пример за всеотдайност, дисциплина, възпитание, поведение, смелост, желание и любов! Не съм изненадана от медалите ти и ви ги предрекох преди месец! Радвам се за големия ти успех и знам, че той ще е трамплин към още по- големи постижения! Не спирай! Обичам те! Браво, Катрин Тасева! Голям успех и за теб! Нека огънят в теб не спира да гори! Бяхте прекрасни, силни, впечатляващи... Честито, Бранимира Маркова! Гордея се с теб, със смелостта ти и с таланта ти!"

Минути по-късно треньорката Бранимира Маркова също сподели оценката си за състезанието на официалната страница на федерацията:

"Това беше най силното Гран При за сезона. Състезание, изпълнено с напрежение, пред препълнена зала с една много емоционална публика. Много съм доволна от представянето и на двете момичета Невяна и Катрин, защото въпреки че допуснаха грешки на първите си съчетания, успяха да овладеят напрежението и да се представят отлично, както в многобоя така и на финалите на отделните уреди.
И двете дадоха всичко от себе си, при Невяна Владинова се получи почти всичко, при Катрин имаше повече неточности, но с оглед опита на двете това е нормално.
Вярвам, че това е само началото на новия състезателен цикъл, който ще донесе много радост и гордост на почитателите на нашия красив спорт! Благодаря на целия ми екип, както и на българския съдия Даниела Велчева за цялостната им работа! Без тях нямаше да успеем!"

Малко след това онлайн беше и Невяна Владинова, която сподели вълнението си от току-що завършилото състезание:

" Тръгвам си много щастлива от това състезание, изпълнена с още повече желание за работа и успехи! Мисля, че това беше най-силното ми състезание за сега за този сезон (което е и в реда на логиката). Това беше и най-силното ми участие за Гран При до момента. Бях много спокойна по време на състезанието, но започнах малко по-неуверено първите два уреда в многобоя, след което се съвзех и мисля, че нещата се дойдоха на мястото. Няма как да не съм доволна от резултата, но и аз, и г-жа Маркова знаем, че имаме още много работа върху съчетанията, която започва още утре. Надявам се, че това ще е един много силен сезон за българската гимнастика. Поздравявам и съотборничката си Катрин Тасева за отличното участие на турнира, както и всички български гимнастички, които за представяли страната ни на турнира "Делеану къп" в Букурещ!
Благодаря на всички, които ни подкрепяха тези два дни, на федерацията, на г-жа Раева, г-жа Маркова и целият екип, както и на нашата съдийка Даниела Велчева!"

През този уикенд българският национален отбор спечели още 11 медала - от турнира "Делеану къп" в румънската столица.

В Букурещ България беше представена при жените от Боряна Калейн и Йоана Николова, при девойките от Елизабет Йовчева и Вая Драганова и от ансамбълани в категория девойки.

Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Бояна Гелова спечелиха златния медал в многобоя при ансамблите, а на финала с 10 бухалки грабнаха второ злато. Девическите ансамбли играят само по едно съчетание за разлика от жените, които се състезават с две композиции.

В индивидуалното състезание при девойките Елизабет Йовчева спечели сребро в многобоя. На финалите на отделните уреди тя завоюва злато на топка и лента и бронзови медали на бухалки и обръч.

При жените Боряна Калейн се класира четвърта в многобоя след допуснати неточности в съчетанията. На финалите тя показа висока класа и заслужи златен медал на бухалки и три сребърни - на обръч, топка и лента.

Йоана Николова и Вая Драганова бяха дебютантки съответно при жените и девойките на такъв форум. Те също показаха много красиви и рискови съчетания и дадоха много добра заявка за развитието си в бъдеще, съобщават от Българската федерация по художествена гимнастика.