Новият проект на Закон за физическото възпитание и спорта е готов. Ресорният министър Красен Кралев представи резюме на проектозакона пред депутатите от комисията по въпросите на младежта и спорта, като обеща в началото на март той да е достъпен за обществено обсъждане.

Новият закон предвижда по-големи санкции за спортните федерации и клубове, които не работят по правилата, както и за такива, които се опитват да функционират без лиценз.

Регламентира се създаването на студентски спортни клубове към висшите учебни заведения, които ще могат да участват и във федерации, съответно и в техните състезания.

В проектозакона са разписани и условията и сроковете за публично финансиране, изграждане и предоставяне на спортни обекти на клубове и федерации.

Междувременно, министър Кралев обяви пред депутатите, че в периода 10-13 март предстои да научим дали ще бъде отменена официално и окончателно глобата, която виси над Националната федерация по вдигане на тежести след скандал с допинг.

Ако глобата се отмени, то ще е поради начина на налагането й, а не по същество, стана ясно от думите на министъра. Според него, дори в този оптимистичен вариант без глоба, щангистите ни няма да могат да участват в наближаващата олимпиада, но все още има малък шанс за европейското първенство.