С типични бразилски ритми и хореография, ярки цветове и усещане за карнавал беше закрита лятната Олимпиада в Рио де Жанейро.     

Вятърът и дъждът, който се изля над дефилиращите на стадион „Маракана” олимпийци, с нищо не помрачиха финалните акорди на грандиозния спортен празник.      

Българският флаг беше поверен на капитанката на ансамбъла ни по художествена гимнастика Михаела Маевска – знак на признание за бронзовия медал на гимнастичките – дълго чакан, изстрадан, затова и толкова ценен. 
Игрите приключиха с още два медала за България – сребро за Мирела Демирева в скока на височина и бронз за Елица Янкова в борбата.   

Снимка 250105

Източник: БФХГ

 

След поредица от пъстри картини, представящи природата и културното богатство на Бразилия, председателят на организационния комитет на Олимпиадата Карлос Артур Нузман заяви, че горд „със своята страна, с града си и народа си”.

Официално финалът на игрите беше обявен от президента на  Международния олимпийски комитет Томас Бах, а щафетата беше предадена на домакина на XXXII-ата Олимпиада – японската столица Токио.   

Делегацията от бъдещия град-домакин „нарисува” с триизмерна графика и неонови светлини образа на съвременния мегаполис, а появата на японския премиер Шинздо Абе на стадиона беше съпроводена от закачка с популярния герой от видеоигра на компанията  Nintendo Супер Марио. След като анимационно изображение на Абе обяви, че няма да успее да стигне навреме за церемонията, той се „преобрази” и се появи на „Маракана” с костюм на Марио – вече с физическото си присъствие.   

Това беше и изненадата, която домакините пазеха в тайна до самия край на заключителното шоу.

Дъждът на Рио вече беше спрял, но олимпийският огън беше угасен от изкуствен дъжд – поредно, но не и последно послание за равновесието и хармонията в природата. С угасването на огъня в средата на стадиона „израсна” дърво – символ на всяко ново начало, след края на това, което вече е отминало.   

А лудата бразилска самба продължи.