Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще запише дебют в основната схема на „Ролан Гарос" в мач срещу местния представител Жереми Шарди, стана ясно след тегления днес жребий.

Вторият турнир от Големия шлем за сезона започва в неделя, а жребият на българина е сравнително добър, тъй като можеше да се падне на далеч по-сериозни опоненти. В момента Шарди е номер 55 в ранглистата на ATP и далеч не се намира в най-добрата си форма. Димитров и французина нямат официален мач по между си.

Победителят от този двубой във втори кръг ще срещне Майкъл Ръсел (САЩ) - Жил Симон (Франция, 18).

Изключително добър жребий изтегли първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова. Пловдивчанката, която е поставена под номер 32 в схемата, ще премери сили с 429-ата в света Кейси Делакуа (Австралия).

Във втори кръг Цвети ще срещне победителката от мача Хисела Дулко (Аржентина) - Ирина Фалкони (САЩ). Какво отреди жребият за топ играчите? Шампионът от миналата година Рафаел Надал ще започне защитата на трофея с мач с американеца Джон Иснър. В трети кръг предстои първото по-сериозно изпитание пред испанеца - Николай Давиденко.

Рафа се падна в една част на схемата с Анди Мъри, като двамата могат да се срещнат най-рано на полуфинал. Кръг по-рано пък може да станем свидетели на повторение на миналогодишния финал Надал - Сьодерлинг.

Най-добрият тенисист от началото на годината Новак Джокович изтегли сравнително труден жребий. Ноле започва с Тиемо Де Бакер (Холандия), но още в трети кръг може да се изправи срещу Хуан мартин Дел Потро (Аржентина). На полуфинал съперник пред Ноле може да бъде шампионът от 2009-та година Роджър Федерер, а кръг по-рано сърбинът може да спори с Томаш Бердих (Чехия).

При дамите световната номер 1 Каролина Вожняцки стартира с 40-годишната японка Кимико Дате Крум.
Шампионката от миналата година Франческа Скиавоне ще излезе срещу американката Мелани Удин, а рускинята Вера Звонарьова срещу Лурдес Домингес Лино (Испания). Иначе вчера шампионът Надал сподели пред журналисти, че не се притеснява от убийствената форма на Джокович.

Както е известно тази година двамата се изправиха на 4 финала на турнири от „Мастърс" серията, като и в четирите случая победител излезе Джокович. „Това, което той прави трудно ще бъде повторено. Уважавам го за усилията, които полага. Аз обаче гледам моята игра. Искам да се представя добре и да спечеля трофея, това е моята цел. Рекордът на Бьорн Борг? Не мисля за рекорди. Ако спечеля турнира ще бъде страхотно и тогава ще говорим за рекордите", коментира Надал.

Както е известно испанецът има 5 титли от „Ролан Гарос" и при нов триумф ще се изравни с легендата Бьорн Борг. Изключително уважение към Рафа демонстрира и Новак Джокович. „Аз съм непобеден от началото на годината, но когато става въпрос за „Ролан Гарос" Рафа е с едни гърди преди нас. Той е печелил турнира толкова много пъти, така че всички ще трябва да се съобразяваме с него", сподели Джокович.

Големият отсъстващ от турнира ще бъде бившият номер 1 в света Анди Родик, който лекува контузия. Аут поради същата причина е и Давид Налбандян. „Ролан Гарос" започва в неделя. С него се слага край на сезона на клей в Европа.

Вижте тук пълната схема при мъжете!

Вижте тук пълната схема при жените!