Управляващите световния тенис отрекоха, че са потулвали доказателства за уреждане на мачове или че са пренебрегвали предполагаеми случаи за подобни на фона на съобщенията в първия ден на първия турнир от Големия шлем в Австралия, твърдящи за широкоразпространена корупция на най-високо ниво в спорта, отбелязва „Асошиейтед прес”.

В публикации на БиБиСи и BuzzFeed се твърди, че институцията, която отговаря за борба с корупцията в тениса (Tennis Integrity Unit), не е успяла да извърши щателно разследване на група от 16 тенисисти, за които букмейкъри, международни полицейски служби и други разследващи са я предупреждавали.

В публикациите се посочва, че никой от тенисистите, всичките класирани в топ 50 на световната ранглиста, не е бил санкциониран, като повече от половината от тях ще играят на „Аустрелиън оупън”. Засега остава неизвестно за кои тенисисти става въпрос.

На набързо свикана пресконференция в Мелбърн, президентът на ATP Крис Кермод отхвърли твърдението, че уреждането на мачове не е било подложено на проверка, подчертавайки, че отговорната институция за борба с корупцията в тениса оставала „постоянно бдителна”  и не оставала безучастна, когато става въпрос за справяне с корупцията.   

„Tennis Integrity Unit и тенис властите напълно отхвърлят каквото и да е предположение, че доказателства за уреждане на мачове са били потулвани по някаква причина или не са разследвани старателно”, изтъкна Кермод.

Топ тенисисти също са изразили съмнение, че на елитно ниво в спорта са били уреждани мачове заради въведените подобрени системи за мониторинг.

„Ние имаме, смятам, спорт, който се е развил и е модернизирал нашите програми и власти, за да се справят с тези конкретни случаи”, посочва лидерът в световната ранглиста Новак Джокович и допълва: „Няма истинско доказателство все още за каквито и да е активни играчи, участвали в уреждане на мачове. Докато това е така, това е просто спекулация.”

Джокович е потвърдил обаче, че членове на неговия отбор Сърбия в средата на 2000-те години са били изкушавани да загубят мач с Русия (за купа "Дейвис", б. р.).

„Разбира се, ние го отхвърлихме веднага. Това дори не стигна до мен”, разкри Джокович.

Твърденията на БиБиСи и BuzFeed се основават на документи, за които съобщават, че са изтекли „от вътрешността на спорта”, показващи доказателства за съмнения за уговорени мачове, дирижирани от занимаващи се с хазарт престъпни организации в Русия и Италия, които са били разкрити по време на разследване на ATP на мач през 2007 г. в полския град Сопот, на който е имало подозрителни високи нива на залагане.     

Според съобщенията разследването на ATP е било разширено, като е разкрило мрежа от други тенисисти, заподозрени в уреждане на мачове, но тенис властите не са извършили последващи действия по казусите. Оттогава ATP многократно е била предупреждавана за много от същите играчи, но не е предприела каквито и да е действия срещу тях.

Tennis Integrity Unit е създаден през 2008 г. и оттогава е санкционирал 18 души за уреждане на мачове, включително петима тенисисти и едно длъжностно лице, които са получили доживотни забрани да се занимават професионално с тенис. Те обаче са играчи извън елита на тениса.

Марин Чилич, който спечели Откритото първенство на САЩ през 2014 г., заяви, че не вярвал, че се уреждат мачове на най-високо ниво в тениса.