Румънската тенисистка Симона Халеп спечели тазгодишното издание на Турнира на шампионките, който се провежда в София. Халеп се наложи с 2:6, 6:2, 6:2 над Саманта Стосър (Австралия) във финалния двубой в "Арена Армеец".

По пътя до трофея румънката не изгуби нито един двубой, като в груповата фаза надигра категорично Анастасия Павлюченкова, Ализе Корне и Елина Свитолина без да изгуби нито един сет. Вчера пък Халеп успя да обърна и да изхвърли от надпреварата и бившата №1 в света Ана Иванович с 2:1 сета.

Титлата в София е шеста за Симона Халеп през 2013 година, като в течение на сезона тя успя да триумфира още в Нюрнберг, Хертонгенбош, Будапеща, Ню Хейвън и Москва. Румънката е единствената тенисистка, която успява да спечели поне една титла на трите различни настилки - трева, клей и твърди кортове. Единствената състезателка с повече отличия през тази година пък е световната №1 при жените Серина Уилямс.

Благодарение на трофея от София и цялостното си представяне през сезона, румънката ще завърши сезона под №11 в световната ранглиста и ще има отличен шанс да атакува Топ 10 през следващия сезон. По време на целия турнир Халеп се радваше и на сериозна подкрепа от трибуните, като специално за турнира у нас бяха дошли много румънски фенове.

Турнирът на шампионките е най-престижната тенис надпревара, която се провежда в България. Тазгодишното издание бе второ, а договорът ни със световната тенис асоциация е за три сезона. През миналата година трофеят отиде при рускинята Надя Петрова.

За втора поредна година по покана на организаторите участие в надпреварата взе и първата ракета на България Цветана Пиронкова. Пловдивчанката обаче затвърди лошите впечатления от сезон 2013, по време на който се смъкна до №119 в света.

В София Цвети записа три загуби в груповата фаза на турнира, съответно от Ана Иванович, Елена Веснина и Саманта Стосър, като спечели само един сет срещу Веснина.