7-дневен срок дават от Спортното министерство на Българската федерация по шахмат (БФШ) да възстановят незаконосъобразно разходваните над 2 милиона лева, съобщиха от Спортното министерство.

От ведомството припомнят, че между 2011 - 2014 г. От Българската федерация по шахмат (БФШ) са поискали Спортното министерство да осигури средства за заплащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС).

При направената извънпланова проверка от Инспектората са прегледани и анализирани документи и информация. Тя е била по чл. 64а от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС).

По време на инспекцията на БФШ от страна на Инспектората са констатирани нарушения на нормативни разпоредби.

Установено е, че осигурените средства от страна на Mинистерството за заплащане на такси за провеждане на първенства и турнири в размер на 2 097 461,43 лв., не са разходвани по предназначение.

Една част от проведените турнири не са били включени в официалния календар на ЕШС. Спортната федерация не е начислявала и събирала такси за домакинство и други, съгласно Правилата на ЕШС. Отчетените от страна на БФШ суми за разходваните финансови средства не са въз основа на първични счетоводни документи, съгласно Закона за счетоводството.

От страна на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) и Инспектората е констатирано, че описаните суми в размер на 2 097 461, 43 лв. за периода 2011 - 2014 година са преведени по банкова сметка, която не е официалната сметка на ЕШС.

Парите са преведени по сметката на компания с неясен собственик със същото наименование, а именно European Chess Union, регистрирана на адрес: 16192 Coastal Highway, Lewes Delaware, USA, а сметката по която са преведени парите е открита в АБАНКА - Любляна, Словения, информират от Спортното ведомство.

Официалното седалище по това време на ЕШС е в Хюнеберг Зее, Швейцария, с операционен офис в Белград, Сърбия, на улица "Масарикова" №5/19, 11 000 Белград, Сърбия, като официалната сметка на ЕШС е открита в Bank Credit Suisse, Швейцария, привеждат пример от ММС.

От 1 август т.г. президентът на шахматната федерация има 7-дневен срок за предприемане на действия по възстановяване на незаконосъобразно и нецелесъобразно разходваната сума по банковата сметка на ММС.