Описва себе си като дисциплиниран, уравновесен и любознателен. За това говори и постоянството му в спорта. Отдава се на футбола за 8 години, но след това преоткрива фитнеса, а от 4 години е изцяло пленен от Crossfit. За него той споделя, че най-важна е техниката.

Двуразови тренировки 5 пъти в седмицата - това най-общо представлява програмата му за най-престижното състезанието в Америка по Crossfit, на което ще представи страната ни.

Запознайте се със Ставри Ставрев - един впечатляващ атлет, който със сигурност ще ви мотивира да влезете в залата и да разчупите представите си за спорта.

Вие сте сред 200-те състезатели от цял свят, класирали се на най-престижните игри по CrossFit в Америка. Как бихте описали пътя си до този успех?

- Пътят до там беше изпълнен с много вълнения и уроци. Щастлив съм, че успяхме аз и моят отбор да извлечем максимума от изпитанията до момента и опита, който натрупахме да ни отведе до следващото ниво, а именно Crossfit Games. Квалификационната фаза или Crossfit Open се проведе през месец февруари. Събитието е онлайн, като в продължение на 5 седмици се обявяват 5 тренировки. Включиха се над 400 000 атлета от цял свят. Успях да спечеля 4 от 5-те тренировки за България и така получих правото да представям родината ни в Америка.

Разкажете ни малко повече какво представлява CrossFit и от кога се занимавате с този спорт?

- Crossfit преди всичко е здравна програма, която се характеризира с усвояването на функционални движения и балансирано хранене. Като спорт кросфитът е много динамичен. Включва елементи от света на олимпийските щанги, гимнастиката, леката и тежката атлетика, стронгмен, плуване, гребане и т.н. Предполагам, че това е и причината да се превърне в най-бързо развиващият се спорт през последното десетилетие. Аз лично го открих преди 4 години и оттогава не съм спирал да се развивам в тази област.

Снимка 426912

Източник: Ставри Ставрев

В какво се състои подготовка ви за състезанието?

- Подготовката ми е изцяло в ръцете на моите треньори Виден Нешев и Кирил Мерджанов от Crossfire. Те са хората, които последните 2 години ме издигнаха на това ниво и сега на тях се пада отговорността да ме подготвят и за Игрите. Най-общо казано, подготовката се изразява в двуразови тренировки 5 пъти в седмицата, специални методи на възстановяване и стриктен хранителен режим.

Имало ли е момент, в който ви е било толкова трудно, че сте мислили да се откажете?

- Не бих казал. Срещал съм доста трудности, но целта винаги е била ясна. Освен това имам късмета да тренирам и работя с изключителни атлети от моя отбор, които да държат летвата високо и да ме мотивират в най-трудните моменти.

Снимка 426910

Източник: Ставри Ставрев

Какво искате да постигнете в САЩ?

- Като за първа година се надявам да извлека максимума от световния елит. Да натрупам опит и да видя как се провежда най-голямото Crossfit събитие в света. Ще дам всичко от себе си и ще се боря за добро класиране.

Тренирали ли сте друг спорт?

- Като малък съм спортувал всичко. Бях много любопитно дете и съм опитвал почти всеки спорт. 8 години играх футбол за Левски, след което започнах любителски да се занимавам със стрийт фитнес. Като ученик спечелих и няколко титли като млад огнеборец.

Имате ли свой идол в спорта, на който се възхищавате и се стремите да подражавате?

- Много са. Заобиколен съм от уникални хора и атлети, с които тренирам всеки ден. Имам си и любимци и от световния елит, които освен отлични атлети са и добри, земни хора. Няма да изброявам имена, тъй като са много.

Снимка 426911

Източник: Ставри Ставрев

Какво бихте посъветвали желаещите да се занимават с CrossFit? Кое е най-важното, което трябва да знаят още в самото начало?

- Техника, техника и пак техника. Съветвам хората да оставят старите предразсдъци и да се отворят за уроците, които този спорт може да предложи. Разбира се, добрият треньор е задължителен.

Какво обичате да правите в свободното си време ?

- Обичам да разтоварвам умът и тялото с разходки, четене и игри. Понякога сам, понякога и в приятна компания. Също така имам огромното щастие и късмет да работя своето Хоби, а именно спортът. През времето, което не тренирам най-често прекарвам в залата като треньор.

Какво мечтаете да постигнете в професионален план ?

- Мечтая за кариера без контузии и отличия, които ще прославят България, а също и моят отбор и зала.