Най-мизерната футболна есен в България вече е факт. 118-те срещи през есенния дял (без отложения Калиакра - Литекс и играния пред празни трибуни Левски -Локо Пд) привлякоха едва 307 715 зрители, средно по 2608 на двубой. Дори вечното дерби между "червени" и "сини" вече не е онзи магнит за публиката. Едва 10 000 дойдоха на ЦСКА - Левски от 11-ия кръг и това бе единствената среща, достигнала тази кота.

За сравнение преди точно три десетилетия есенният дял на първенството 1981/82 г. събра общо 1 311 500 зрители, средно по 10 929 души. Тогава почти същият сбор публика имаше един-единствен клуб - ЦСКА, който бе гледан 8 15-те си двубоя от 294 000 човека (153 000 при гостуванията, 59 000 у дома и 82 000 в столичните дербита на Националния стадион).

Сега ЦСКА бе домакин на някои от основните си съперници за титлата - Левски и Лудогорец, и това вдигна средната посещаемост на тима в домакинските двубои до приемливите 4940 зрители, което му отреди първото място в подреждането на зрителски интерес. Опонентите от "Герена" събираха на "Георги Аспарухов" средно по 3557 зрители и често се налагаше да бъде затворен един от секторите на стадиона за икономии. Дори гостуването на Литекс в седмия кръг не успя да накара на трибуните да дойдат повече от 8500 сини сърца.

Двата гранда са и в негласно съревнование кой ще привлече повече публика в провинцията. ЦСКА гостува 7 пъти извън столицата и събра общо 39 000 на трибуните, средно по 5571. Левски обаче печели "по точки" - игра 6 пъти в провинцията пред 37 250 зрители, средно пред 6208.

Свеж полъх идва единствено от новаците. Лудогорец не е само хит на терена, а и на трибуните, след като собствениците му успяха да заделят средства и за реновиране на стадиона.

Въпреки високите цени на билетите (добрият спектакъл си има цена) 6700 дойдоха на откриването на "Лудогорец Арена" в мач срещу Левски в седмия кръг, а лидерът във временното класиране би бил още по-напред от сегашното си пето място по домакинска посещаемост, ако не посрещна първите си три съперници на неутралния терен в Каварна. 9000 пък видяха гостуването на ЦСКА във Враца и това стана вторият най-посетен мач от началото на първенството. Ботевската публика обаче две десетилетия бе лишена от възможността да гледа футбол от елита.

В Стара Загора обаче регистрират увеличение спрямо предишните две есени въпреки трудните времена, които преживява Берое, и това говори красноречиво за верността на местната публика.

От столичния Локомотив, на който напоследък точно приляга определението чергарите от "Надежда", се отдръпна и най-вярната му "желязна" публика.
Стигна се до истински куриоз - на домакинския двубой с Монтана в 13-ия кръг на "Българска армия" да се съберат точно 87 зрители - най-слабо посетената среща от началото на сезона. 165 пък бяха хората по трибуните на друг домакински двубой на „червено-черните" - с врачанския Ботев в 9-ия кръг.

На изкуствено дишане е и друг някога славен столичен тим - Славия. На нито едно от домакинствата на "Овча купел" не се събраха повече от хиляда души. Най-много дойдоха на първата среща на белите вкъщи - 700 човека на двубоя с Ботев Враца от втория кръг.