Излизат кралиците! Така испанската коментаторка Алмудена Сид обяви българския ансамбъл на силния международен турнир от веригата Challenge в Гуадалахара.
От своя страна и местната публика ги посрещна с български знамена и надпис "Кралици".

След като вчера спечелиха безапелационно титлата в многобоя, днес момичетата ни заслужиха златото в съчетанието с три топки и две въжета. В съчетанието с пет обръча допуснаха малки грешки и станаха втори след италианките - през тази година композицията им с този уред е сочена като шедьовър наред с българската.

В състезанието участваше и смятаният доскоро за абсолютен фаворит отбор на Русия, както и силните ансамбли на Беларус, Украйна, Азербайджан. Смяната на лидерството е факт. През този сезон се очертават два топ отбора - България и Италия. Дали в битката за върха ще се намесят и други предстои да разберем през оставащите месеци до световното първенство в София.

Испанците, които след месец ще бъдат домакини на европейското първенство, посрещнаха нашите момичета като фаворитки.

"Да! Те са кралиците! Големи! Какъв спектакъл! Голямо удоволствие е да се гледа такава гимнастика на живо, залата е на крака!" - това са само част от суперлативите на Алмудена Сид, която е бивша гимнастичка и по-добре от всеки друг в залата знае стойността на гимнастиката, показвана от българките.

Нашите момичета спечелиха многобоя със сбор от 43.800 точки пред с 39.750 и Русия с 38.150.

Във финала с обръчи победиха италианките с 21.500 пред България с 20.350 и Беларус със 17.800. В съчетанието с топки и въжета първи са нашите момичета с 21.700, следвани от Италия с 19.800 и Азербайджан със 17.350.

Отборът ни беше в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова. На мястото на Теодора Александрова, която лекува контузия влезе Стефани Кирякова, която се справи блестящо със сложните композиции.

В Гуадалахара България беше представена само с ансамбъла, без участнички в индивидуалните състезания.

Междувременно на международния турнир "Корбей Есон" във Франция нашите момичета спечелиха шест шампионски титли, общо 16 медала и станаха шампионки в отборното състезание.

Снимка 354940

Източник: Фейсбук

При жените Ерика Зафирова заслужи злато на топка, сребро на бухалки и спечели вицешампионската титла в многобоя. Първа стана рускинята Екатерина Веденеева.
Петя Борисова е шампионка на лента, трета в многобоя и трета на обръч.

Снимка 354929

Източник: Фейсбук

В турнира при девойките двете първи места в многобоя са за България - шампионка стана Анна Келман, втора е Татяна Воложанина.

Снимка 354928

Източник: Фейсбук

Анна спечели и златен медал на лента, сребърен на обръч, бронзов на бухалки. Таня донесе на отбора ни злато на обръч и бухалки, сребро на лента и бронз на топка.

Сребърен медал на топка спечели третата ни представителка Елизабет Йовчева.