Изкуството често успява да ни изненада и да ни накара да си задаваме много въпроси. Също правят с нас и творби, които се продават на огромни цени, а ние оставаме с усещането, че май нещо не сме разбрали. Или пък май нещо не е както трябва.

По време на изложението Art Basel, което се провежда в Маями, един добре узрял банан, залепен с тиско за стената, бе продаден за сумата от 120 хиляди долара.

"Инсталацията" е озаглавена "Комедиантът" и е дело на провокативния италиански артист Маурицио Кателан. Преди години той отново накара всички да говорят за него заради тоалетната от чисто, 18-каратово злато, която е друго от знаковите му произведения.

Снимка 456309

Източник: GettyImages

Далеч по-семпло и евтино, бананчето с лепенка, от което са налични цели три екземпляра, се продава като топъл хляб. Две на цената от 120 хиляди долара, а третото - за 150 хиляди.

Говорителят на изложението пояснява, че бананът може да се приема като символ на глобалната търговия, като остроумна двусмислица или просто с чувство за хумор.

Италианският артист има навика да превръща обикновени предмети от ежедневието в обекти както на наслада, така и на критика. Такa например бананите той избира от обикновен супермаркет в Маями, но лесно ги превръща в сериозна инвестиция, пише Sky News.

"Изкуството да говорим", Гревил Дженър, говоренето пред публика, стреса и ораторството

Трикове да говорим пред публика убедително

Практичните съвети на един политик

Не е ясно обаче какво ще се случи с произведението на изкуството след естествения процес на гниене, който вече е започнал.