Един ден да е добър колкото Робърт де Ниро. Точно това иска Юлиан Костов - българинът, когото неслучайно сравняват с носителя на Оскар. А физическата прилика между двамата ще я види всеки - дори имат бенка на едно и също място, нищо че е на различна буза.

Самият Юлиан, който доскоро и в нормална обстановка делеше времето си между Лос Анджелис, Лондон и родната Варна, вижда тази прилика само когато се намръщи. За радост, в последно време има повече поводи за усмивки, защото успехите като актьор, продуцент и мениджър следват един след друг.

Но преди да започне да побеждава в киното, Юлиан е побеждавал и в басейна, защото се е занимавал сериозно с плуване - бил е и шампион. А именно постоянната борба с водата го е научила, че "за големи успехи трябват труд, последователност и търпение".

Снимка 510905

Източник: Diana King

Образованието по бизнес мениджмънт също му помага днес. Юлиан обаче е и спокоен, и мечтател, за да може накрая да бъде победител. Защото успехът не идва с магическа пръчка. А за да стигне до него, българинът е прегръщал с две ръце и трудностите, и предизвикателствата по пътя.

Огромно изпитание за духа и физиката се оказва ролята му в британската военна драма "Син на друга майка" (2017 г.). Това е и първата му главна роля в драматичен филм. За нея Юлиан е трябвало да отслабне с 12 килограма само за няколко седмици и да поддържа новото си тегло до края на снимките.

Като Бил в "Сина на друга майка"

Източник: Bill Kenwright Production

Като Бил в "Сина на друга майка"

Но успехът вече е почукал на вратата на Юлиан и като мениджър. Именно той е в основата и на един от най-големите български успехи в Холивуд - избирането на Мария Бакалова за ролята на Тутар в Borat Subsequent Moviefilm.

С нея Мария предизвика истински фурор в Холивуд, като водещи издания дори допуснаха, че българката може да получи номинация за Оскар. И Юлиан, разбира се, вярва, че това може наистина да се случи. Според него Мария Бакалова има реални шансове и за други големи награди като Златен глобус, БАФТА и SAG Awards (Награда на Гилдията на филмовите актьори).

Заедно с Мария Бакалова

Източник: Личен архив

Заедно с Мария Бакалова

За него Мария е амбициозна, емоционална, скромна и гений като артист. Затова и смята, че ще продължи да се развива и да ни радва с още успехи. Готов е и да помага на още талантливи млади българи чрез мениджърската си агенция Jupiterlights Talent Management.

"Не вярвам в конкуренцията. Смятам, че ако една роля е моя, аз ще си я взема независимо на кого още дам шанс. Но ако не знаят, че съществуваш - как ще получиш шанса си за изява."

Като Сам Куентин в "Разговорът"

Източник: Ditto Films

Като Сам Куентин в "Разговорът"

Затова и Юлиан смята, че е време за културна революция, а успехът на Мария Бакалова е началото ѝ.

"Време е да покажем нашата богата история и култура. Нашата гледна точка. Нашият език. Да установим позицията си в света и поп културата."

Ето защо чрез Freedom or Death се е нагърбил със задачата да покаже пред света една нова гледна точка на Руско-турската война, чрез която с кръв и саможертви България отново става свободна. 

За Юлиан Холивуд несъмнено е меката на шоубизнеса. Европейците там са смятани за интересни и той никога не е усещал пренебрежение към себе си, когато каже, че е българин. Но Холивуд е и едно доста странно място, защото там може да си модел, актьор или музикант, но в същото време да караш Uber. (Нещо като София, бихме добавили ние...)

Като Юрий Леньов в "Тредстоун"

Източник: NBC Universal/Amazon/BTV Action

Като Юрий Леньов в "Тредстоун"

От какво има нужда един българин, за да успее в Холивуд?

В България има много умни, кадърни, добри и талантливи хора. Не мисля, че ни трябва нещо различно от останалите. Дисциплина, труд и вяра. Здравословна дистанция от социалните мрежи. Среда от правилните хора. Човек трябва постоянно да се развива, да учи и да се бори с комплексите си.

Добрата новина обаче е, че всички сме прецакани и всички имаме спешна нужда от терапевт или друг ефективен отдушник, независимо откъде сме. Дали си от Пуерто Рико, Словения, Англия или България, ви гарантирам, че там се държат с "успелите" по същия начин.

Често чуваме: "Ей, няма такъв завистлив народ като нашия"... Има. Всеки друг народ. Сверявали сме си часовниците с колеги и от гореизброените, и от други държави. Във всеки етнос има и добри, има и изгубени хора. Не вярвайте нито че сме специални, нито че сме най-ужасни.

Реализацията зависи единствено от индивида и как ще упражни свободната си воля - за разруха или за градеж. Няма общо с националната принадлежност. Отне ми десетилетие в чужбина, за да го проумея. Да, може в някои аспекти да ни е по-трудно от на други, но искаш ли го наистина - ще успееш. Дори това да е след 20 години.

Като Сам Куентин в "Разговорът"

Източник: Ditto Films

Като Сам Куентин в "Разговорът"

Имало ли е роля, за която сте се явявали на кастинг, искали сте я много, но в крайна сметка не сте я получили?

О, да! Доста често се случва, но след време тези огорчения те учат да не взимаш себе си и процеса толкова сериозно. Винаги има нещо друго зад ъгъла, но в началото много се съсипвах.

Когато например след месеци кастинги обявиха, че са избрали Джон Бойега за ролята на Фин в "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015 г.), бях унищожен. Депресията ме държа половин година.

Но вече не ми пука и съм се научил да не ходя на кастинг, за да печеля роля, а за да изиграя роля. По този начин просто се забавлявам, без да имам очаквания. Ако не спечеля аз, после гледам актьора, който е взел ролята, за да си сверя часовника.

Доста често няма съществена разлика в изиграването и е просто въпрос на типаж и на вкуса на екипа. Друг път гледам и си казвам... да... този е супер актьор и е много по-правилен избор за тази роля. Така беше с Джон Бойега и с Томер Капон като Френчи в един от любимите ми сериали The Boys. Като актьор чуваш толкова често думата "не", че ако не се научиш да не го приемаш лично, ще загазиш много.

Снимка 510909

Източник: Катерина Басарболиева

Ще вземете участие във втория сезон на "Под станция Темпъл". Какво е да работиш с Марк Стронг?

Марк е невероятен като артист, като колега и като човек. Изключително възпитан, ерудиран и мил. Накара ме мигновено да се почувствам приет и част от продукцията, която бе в разгара си.

Говорихме си за много неща, като например как се променят актьорските стилове с годините и с различните формати. За безсмислеността на известността - този коварен вторичен продукт на успеха, на човек в нашата индустрия. За това, че актьорите трябва да отучат доста неща от театралното си обучение, за да станат успешни на екрана.

А като метод с него работим по сходен начин. Можем да си говорим за глупости пет секунди преди да кажат екшън, и после да се съсредоточим и да направим много драматична сцена.

Предпочитам работата с актьори, които искат да те опознаят, защото най-ценното нещо са приятелствата, които завързваш, когато имаш привилегията да обикаляш света, правейки това, което обичаш.

Участвате в сериала на Netflix Shadow and Bone. Може ли той да се окаже следващият The Witcher?

Мисля, че ще е доста по-добър от The Witcher, който също харесвам. Вече излезе първият тийзър и останах без дъх, знаейки какво ще видят зрителите през април, когато трябва да тръгне в Netflix.

Нямам търпение. Имаме всички предпоставки - от бестселър романите, сценарист, номиниран за Оскар, продуцентите на Stranger Things, страхотен актьорски състав и визуални ефекти. Именно в актьорския състав има расово, етническо, полово, сексуално и дори езиково и акцентово разнообразие, каквото няма в никой друг фентази сериал или филм.

А какво да очакваме от сериала Freedom or Death?

По заглавието се сещате, че това е сериал, който ще продуцираме за събитията преди и по време на Руско-турската война, водеща до освобождението на България. Както вече казах - време е и за нашата гледна точка. Планирам това да е многоезичен сериал, фокусиращ се върху няколко персонажа и техните истории - опълченците на Шипка, Макгахан, японският самурай Сейго Ямадзава, Михаил Скобелев, Уилям Гладстон и други.