Самолетостроителният гигант Airbus обяви, че успешно е провел първите изпитателни полети на Vahana - електрическо, безпилотно превозно средство, което се надява, че ще може да превозва хора в градовете, съобщава "Франс прес".

Тестовият полет, който е бил проведен в сряда в американския щат Орегон, е продължил малко по-малко от минута, като летателният апарат се е издигнал на пет метра от земята и е кацнал без да е контролиран от пилот, се отбелязва изявление на европейската аерокосмическа компания.

Задвижван от осем ротора, които му позволяват да излита и каца вертикално, Vahana е извършил втори изпитателен полет в четвъртък, като са проведени допълнителни тестове, включващи полет напред.

Самолетът, който Airbus разработват в продължение на по-малко от две години, е проектиран да превозва един пътник и да лети автономно.

"Vahana цели да демократизира личния полет и да отговори на нарастващата нужда от градска мобилност, като използва най-новите технологии за електрическо задвижване, съхранение на енергия и въображение за машините", изтъкват от Airbus.

Технологията за автономно управление постигна значителен напредък през последните години, като високотехнологични компании и утвърдени производители на автомобили пускат тестови автомобили по пътищата, докато няколко изобретатели и стартиращи фирми разработиха летящи автомобили.