Технологичният гигант Apple достигна до още един крайъгълен камък в развитието си. Производителят на iPhone вече има пазарна капитализация от 3 трилиона долара - първата публично търгувана компания с такава стойност, предаде CNN.

След новината в понеделник акциите на Apple се повишиха за кратко с около 3% до исторически връх от 182,88 долара. По-късно се смъкнаха от това ниво.

Пазарната стойност на Apple за първи път премина прага от 1 трлн. долара през август 2018 г., а през август 2020 г. надхвърли 2 трлн. долара.

Под натиск Apple най-сетне разреши на потребителите сами да поправят телефоните си

Под натиск Apple най-сетне разреши на потребителите сами да поправят телефоните си

Досега това можеха да правят само одобрени от компанията техници

Акциите на компанията поскъпнаха с близо 35% през 2021 г. Това се случи благодарение и на засиленото търсене на новия iPhone 13 и други по-стари модели, както и на абонаментните услуги като Apple Music, Apple TV+, iCloud и популярния App Store.

Продажбите на Apple нараснаха с близо 30% до над 83 млрд. долара през тримесечието, което приключи през септември. Компанията разполага и с огромни парични средства в размер на 191 млрд. долара.

Но не след дълго Apple може да не е сама в клуба на 3-те трилиона долара. Microsoft вече е на стойност около 2,5 трлн. долара, а пазарната стойност на компанията майка на Google - Alphabet, е около 2 трилиона. Малко по-назад са Amazon, чиято пазарна стойност е 1,7 трлн. долара, и Tesla с около 1,2 трлн. долара.

Apple заведе дело срещу израелската фирма за шпионски софтуер NSO Group

Apple заведе дело срещу израелската фирма за шпионски софтуер NSO Group

За използване на хакерски инструменти срещу потребителите на iPhone