Първите промени в мозъка, които могат да сигнализират за бъдещо развитие на болестта на Алцхаймер, може да бъдат забелязани до десет години преди появата на заболяването, сочи изследване на учени от университета в шведския град Лунд, цитирано от агенция „Новости".

Научният екип, оглавяван от д-р Оскар Хансон, е изследвал биомаркери - вещества, съдържащи се в гръбначномозъчната течност, които са свързани с развитието на болестта на Алцхаймер.

Изследвани са около 140 души, при които са налице леки проблеми с паметта. Наблюденията показват, че определени параметри на маркерите - ниско ниво на веществото бетаамилоид (beta-amyloid) и високо ниво на маркера тау (tau), сигнализират за висок риск от развитие на заболяването. При 91 на сто от хората с такива показатели болестта се е проявила в рамките на 10 години след изследването.

При пациентите с паметови отклонения, но с нормални нива на биомаркерите заболеваемостта е била в рамките на средностатистическите показатели.

В съобщение до медиите от Лундския университет уточняват, че при предишно изследване на д-р Хансон  е установено, че първите мозъчни увреждания, говорещи за болестта на Алцхаймер, може да се уловят 5 години преди заболяването да се прояви с типичната си клинична картина. Новите наблюдения  позволяват този период да бъде разширен до 10 години.