Американски учени разработиха компютърен чип, който помага частично да се възстанови зрението на хора, страдащи от различни форми на слепота. Чипът, реагиращ на светлина, се имплантира направо в окото, съобщи електронното издание NTVru. Незрящите ще могат да видят светлинните точки с помощта на микроелектродите, разположени в окото.

Според последните изследвания, някои болести довеждащи до слепота, увреждат клетките, превръщащи светлината в електрически импулси, но “каналите”, по които тези импулси се предават до мозъка, остават невредими. Учените се надяват, че с помощтта на новия чип ще успеят да изпратят до мозъка сигналите, необходими за частичното възстановяване на зрението.

Идеята на изобретателите се състои в използването на миниатюрна камера и радиопредевател, монтирани в очилата, които ще предават и приемат информация от чипа, имплантиран в очната ябълка. Чипът ще бъде съединен с нервните окончания, провеждащи електрическите импулси в мозъка, където се получава изображението.

Нашата цел е слепите да могат да четат, да се разхождат без да се блъскат в разни предмети и да вършат елементарна домашна работа, каза ръководителят на проекта Курт Весендорф от Sandia National Laboratories. Наистина, изображението ще постъпва малко забавено и ще има жълтеникав оттенък, но главното е, че слепите ще могат да виждат, коментира той.

Проектът ще бъде разработен за 5 години и ще започне с монтирането на устройствата в очилата, а за по-късен етап се придвижда имплантирането на компонентите в роговицата на окото. Ако всичко върви добре, в близко бъдеще се очаква да бъдат оперирани първите петима души.