ДНКНие хората сме далеч по-уникални, доказа съпоставяне на човешкото ДНК с генетичния код на шимпанзето. Дълго време се смяташе, че споделяме с косматите ни родственици 98.5 на сто от генетичния си материал, но се оказа, че това не е така и всъщност става дума за по-малко от 95 на сто. Така генетичните ни отклоненията спрямо шимпанзетата се оказват три пъти повече, съобщава Център Демокрит.

Новото изследване е направено от Рой Бритън от Калифорнийския технологичен институт. Той извел резултата 98.5, посредством техника разботена от самия него преди десетилетия – като се измерва температурата, при която сходни ДНК на два вида се разпада, може да се установят различията в генетичния им материал.

Техниката обаче се оказала ограничена – тя отчита само специфичен тип различия, откривани при съпоставяне на отделните бази – аденин, тимин, цитозин и гуанин. Те се отбелязват всеки път, когато някоя от тях не съвпада със съответната от ДНК-веригата на другия вид.

Когато в Интернет били публикувани части от генетичния код на шимпанзето, Бритън имал възможност да сравни пет отрязъка от ДНК-веригата на шимпанзето със съответстващите им области у генетичния код на човека.

Предположението му за пропуските в старите измервания се оправдали. Сравнителният анализ на отделните аминобази дал отклонение от 1.4 процента. Но ДНК и на двата вида разкрили разлики у цели сектори от веригата, които стандартният анализ не взимал под внимание. Сравнението им добавило още около 4 на сто към генетичните различия. Оказало се, че разликите може да са разпределени равномерно в отделните райони на двата генома.

Резултатът засега се основава на анализа само на около милион ДНК-бази от общо 3-те милиарда, които изграждат генома на човека и шимпанзето.

Според Рой Бритън, ще е необходимо време докато разберем какво именно ни прави толкова различни от шимпанзето. За него разковничето се крие в отрязъците на ДНК, които контролират всички системи от гени.