Българският офис на Cisco Systems, порталът за работни места Job Tiger и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА) представиха пред медиите своя нов портал "Кариери в мрежовите технологии", съобщават от IDG.BG.

Проектът е първи по рода си у нас и е достъпен на този адрес. Очаква се с негова помощ специалистите в областта на мрежовите технологии и курсистите от мрежовите академии на Cisco да се свързват по-лесно с потенциални работодатели.

Проектът е своеобразен отговор на една засилваща се както у нас, така и в цяла Европа тенденция за нарастващо търсене на специалисти в областта на мрежовите и комуникационните технологии.

Според мащабно проучване на IDC, проведено в 31 европейски страни, недостигът на мрежови специалисти ще достигне 20.6 % през 2008 година, което в абсолютни стойности означава липса на 3000 специалисти само на българския пазар.

Най-сериозно ще се усеща тази тенденция в сферата на най-бързо развиващите се нови технологии, като VoIP, безжичните мрежи и мрежовата сигурност.