Нобелова награда за биология Нобеловият комитет обяви имената на лауреатите на Нобелова награда за медицина и биология. Това са учените, приспособили методиката на ядрено-магнитния резонанс за изучаване човешкото тяло - американецът Пол Лотербър и британският професор в Нотингамския университет сър Питър Менсфийлд.

В официалното съобщение на Нобеловия комитет се казва, че изобразяването на вътрешните органи чрез точни и безболезнени методи е много важно за медицинската диагностика, изучаването на заболяванията и получаването на допълнителни подробности за тях.

Откритието на двамата учени доведе до развитие на съвременната магнитна томография, което е голям пробив в медицинската диагностика, коментират от комитета.

Атомното ядро се колебае в магнитното поле с честота, която зависи от силите в полето. Ако ядрото се сложи в поток радиовълни, чиято честота съвпада с честотата на колебанията на ядрото, то започва да поглъща енергия. Това е явлението ядрено-магнитен резонанс.

При възвръщане на старото енергетично ниво, ядрото излъчва излишък от радиовълни. Откриването на този способност на ядрото е удостоено с Нобелова награда през 1952 година.

Пол Лотербър от Илинойс успял да създаде двумерно изображение на структурата на излъчващото енергия ядро, променяйки градиентите на магнитното поли. Чрез анализ на излъчените от ядрото радиовълни той успял точно да изчисли неговото положение в пространството. По този начин, той могъл да получи информация за разположението на дадени атоми, намиращи се в дадено вещество, пише електронното издание NEWSru.

Британският учен развил теорията на американския си колега. Той създал апарат за математически анализ на получаваните сигнали и разработил методика за мигновено получаване на двуизмерно изображение. След 10 години изследвания е разработен прибор, който позволил използването на това откритие в медицината.

Историята на Нобеловите награди започва на 27 ноември 1897 година, когато старият и болен шведски милионер Алфред Нобел подписва знаменитото си завещание. В него изобретателят на динамита записва, че дарява всичките си пари за награда на този, който през изминалата година е допринесъл най-много за ползата на човечеството. Нобел определя 5 направления, в които да се присъждат наградите - химия, физика, медицина, литература и мир.

Първите награди били връчени на 10 декември 1901 година.