ЗеленчуциАмерикански учени изобретиха детектор за свежест на продуктите, който ще може да определя дали замразената храна се е развалила или не. Върху продукта се поставя пластмасов диск, който променя цвета си и отделя характерна миризма, ако храната е развалена.

Авторите на изобретението са учени от Националния център за токсикологични изследвания в Джеферсън, щата Арканзас, ръководени от Дуайт Милер. Дискът с органични индикатори е от безцветна пластмаса и се оцветява в розово, синьо или жълто, в зависимост от вида на продукта.

Първоначално учените възнамерявали да създадат детектор за свежест на замразена риба и скариди, съобщи електронното издание NTVru. За индикатор послужило органично съединение, близко по състав до оцветителя, използван за придаване на розов цвят на дъвката, което реагира с отделяните при гниенето триметиламин, диметиламин и амоняк.

В последствие се изяснило, че с помощта на индикатора може да се контролира и състоянието на говеждото и овчето месо. За замразените плодове е разработен друг индикатор, реагиращ на отделящите се при развалянето мравчена, оцетна и други киселини.

Новите датчици, които идеално подхождат за контролиране накачеството на продуктите в домашни условия, ще бъдат на пазара до 2 години. Разбира се, супермаркетите няма да са много доволни от изобретението, тъй като ще трябва да наложат по-строг контрол на продуктите, застрашени от разваляне.