Комерсиалната версия на системата, която ще се появи официално на пазара през юли, ще използва формат за еднократен запис и ще бъде насочена изключително към пазара на архивиращи системи, подходящи за вертикални сегменти като ИТ, здравеопазване и медицински изследвания, правителствени организации и професионална видео обработка, информират от ComputerWorld.bg.

Според изпълнителния директор на InPhase, Нелсън Диаз, през 2008 г. компанията ще предложи на пазара и презаписваем холографски формат.

Компанията ще започне масовите доставки на първите в индустрията холографски устройства и дискове с капацитет 300 GB през юли, а до три години вместимостта ще достигне 1,6 терабайта.

Засега продуктът от първо поколение на производителя гарантира скорост на трансфер от 20 MB/sec., 100 хиляди часа средно време между отказите (MTBF) и 50 години "живот" на носителите.

Самите холографски дискове са "вградени" в 5,25-инчов пластмасов корпус, който силно наподобява на дискета с тази разлика, че дебелината му е 3 мм.

Те, разбира се, ще се четат от съответното устройство (Tapestry), което InPhase е оценила на $18 000, т.е. някъде по средата между лентовите системи за архивиране от корпоративен клас (които струват към $30 000) и LTO устройствата от среден клас, чиято цена се движи около $4 000.

Холо-носителите ще се продават на дребно за по $180 на парче.

За догодина InPhase планира да увеличи капацитета на оптичните си дискове до 800 GB и скоростта на трансфер до 80 MB/sec., а към 2010 г. капацитетът вече ще е 1,6 терабайта (ТВ), като всички пуснати дотогава на пазара холо-продукти ще са съвместими помежду си.