мишка с ръкаКитайските власти задържаха известен автор, който публикувал материалите си в чужди сайове. Срещу Чен Шуан е повдигнато обвинение в клеветническа дейност, нанасяща вреди на управляващата комунистическа партия.

Арестът на Чен е една от мерките на комунистическото правителство за контролиране на китайския сектор в Интернет и ограничаване на правата на китайските потребители. През ноември миналата година властите излязоха с изявление за “вредното влияние на Интернет върху ума на младежта”, а миналия месец бе блокиран достъпът до търсачките Google и AltaVista, както и до някои други международни информационни и развлекателни сайтове, припомня електронното издание МИГнюз.

Държавният всекидневник Hunan Daily писа днес, че Чен е автор на повече от 70 статии и 400 есета, публикувани през 2001. Той е активист на движението за борба със СПИН и се занимава с разпространението на информация за епидемиологичната обстановка в Китай. През август той беше задържан от китайските служби за сигурност и бе обвинен във фалшифициране на информация и клеветническа дейност. Според законите на Китай, Чен може да получи присъда до 13 години затвор.