Американската космическа агенция НАСА беше разтърсена от две потресаващи и независими съобщения, предаде АП.

Едното е свързано с твърдението, че астронавтите се напиват преди излитане.
А другото е новина от НАСА, че служител е повредил компютър, поставен на совалката „Индевър" за да предава информация към международната космическа станция.

Това е само още един трус след скандала от началото на годината, когато астронавтка нападна своя колежка от ревност.

Двете скандални съобщения бяха разпространени вчера следобед.

Списание " Aviation Week & Space Technology ", съобщи на уеб-сайта си, че специално изследване на здравето на астронавтите е установило два случая, в които астронавти са излитали пияни на мисии с космическа совалка.
Независимото изследване е констатирало и употреба на големи количества алкохол, съобщава още списанието.

Официални лица от НАСА потвърдиха, че съществува такава информация, но тя е от анонимно интервю и няма доказателства и допълни, че днес НАСА ще обсъжда доклада.

Списанието не съобщава преди колко време се е случило това и дали пияните астронавти са били пилоти или други членове от екипажа.

По време на пресконференция по случай очакващото се излитане на космическата совалка "Индевър" на 7 август, заместник-управителят на НАСА беше питан многократно относно съобщението за употребили алкохол астронавти.

Заместник-управителят на НАСА Бил Герщайнмайер отказа да коментира и каза само, че никога не е виждал пиян астронавт преди полет.

Той обаче даде повече подробности за саботажа, извършен от работник от космическата програма на НАСА. Служителят умишлено е повредил компютър, предназначен за полета на совалката "Индевър" като прерязал вътрешните кабели на компютъра. Саботажът е бил извършен извън Флорида. В момента случаят се разследва от главния инспекторат на космическата агенция.

Саботажът е бил разкрит, преди компютърът да бъде натоварен на космическия кораб.
НАСА се надява да поправи компютъра преди насрочения за 7 август полет на совалката. Той трябва да бъде монтиран в американската лаборатория "Дестини" на космическата станция.