Парад на планетите От 22 март, през следващите две седмици, от всички точки на Земята ще може да се наблюдава парад на планетите, съобщи НАСА. С невъоръжено око след залез Слънце, в продължение на един час ще могат да се видят 5 планети – Венера, Меркурий, Юпитер, Марс и Сатурн.

Тази специфична планетарна сбирка ще бъде най-доброто нощно представление до 2036 година, когато ще е следващият парад, заяви доктор Майлс Стандиш, астроном от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Друга възможност за наблюдение на петте планети с невъоръжено око ще ни бъде предоставена през декември тази година и в началото на януари 2005, но те няма да бъдат видими от цялото земно кълбо.

Още от древни времена видимите с невъоръжено око планети са интригували и вдъхновявали хората. Но само от време на време, през няколко години те се подреждат от една и съща страна на Слънцето. Когато това стане планетите виждат сутрин или вечер, в зависимост от коя страна на Слънцето са. Още по-рядка е подредбата, при която петте планети се събират на толкова малко разстояние една от друга.

За да се насладите на парада, се нуждаете от добра видимост към небето, без високи сгради и ярки градски светлини. Най-прекрасните гледки ще са в последните няколко дни на март, твърдят астрономите.

Можете да започнете наблюдението, гледайки към западния хоризонт вечер, веднага след залез. Почти в една линия са подредени Меркурий, Венера, Марс и Сатурн. Сатурн ще бъде почти отгоре, а Юпитер ще се вижда близо до източния хоризонт. Приблизително един час след залез Меркурий ще слезе под хоризонта.

Луната също ще се наблюдава сред планетите. На 22 март се вижда до Меркурий, след това постепенно ще се издига във вечерното небе, като издигането ще приключи на 1 април, точно над Юпитер.

Ако по някаква причина пропуснете парада, скоро ще има друго космическо представление. През април и май предстои преминаването на две комети - C/2001 Q4 и C/2002 T7, които ще могат да се наблюдават с невъоръжено око в сумрачното небе. Добре е местоположението им над западния хоризонт да се определи първоначално с бинокъл, тъй като светлината им ще бъде затъмнена от Слънцето.

От 12 до 15 май кометата C/2001 Q4 ще се нареди на една линия с Венера, Марс, Сатурн и Юпитер.