Хъбъл Международен екип от учени, с помощта на телескопа Hubble, успя да фотографира най-отдалечения от Земята обект - галактика, намираща се на 13 млрд. светлинни години от нас. Фактически, светлината от нея е пътувала към Слънчевата система от самото образуване на Вселената.

Астрономите са съобщили своето откритие на конференция на Американската асоциация за научен прогрес, която се провежда на Хаваите. Те твърдят, че от Земята в момента може ад се види светлината, която галактиката е излъчвала, когато Вселената е била едва на 750 млн. години.

Светлината от галактиката е необичайно бледа и опитът да установим разстоянието да нея се оказа твърде увлекателно изпитание, заяви Жан-Пол Кнейб от Калифорнийския технологичен университет, който е участвал в потвърждаването на резултатите от наблюденията на космическата обсерватория.

Галактиката е била открита случайно - при наблюдение на снимка на клъстъра Abell 2218, който бил използван за създаване на ефекта на "гравитационната леща", предсказана от Алберт Айнщайн. Според хипотезата на Айнщайн, обектът с голяма маса може да изкриви и да увеличи светлината на наблюдавания обект, който се намира по-далече.