Вега Астрономите получиха ново свидетелство за това, че около една от относително близките до нас звезди се върти подобна на Земята планета. Това навежда не предположението, че тази планетна система е близка по характеристики до Слънчевата, коментира Би Би Си.

Звездата е Вега – една от най-ярките на земното небе и разстоянието до нея е 25 светлинни години. Тя е три пъти по-голяма от Слънцето и доста по-млада – на около 350 млн. години.

Около Вега има пръстен, съставен от прах, както и поне една голяма планета, чиято гравитация би могла да отдели от орбитата му отломки, като по този начин даде възможност да се образуват по-малки планети.

Данните от анализа, проведен от учените в Кралската обсерватория в Единбург, са публикувани в списание “Астрофизика”. Той се базира на наблюдение с една от най-чувствителните камери в света - Submillimetre Common-User Bolometer Array (Scuba), монтирана на радиотелескопа “Джеймс Максуел” на Хавайските острови.

Направените снимки на Вега и нейното обкръжение потвърждават хипотезата за съществуването на пръстен охладена прах (до минус 180 градуса по Целзий), който обикаля звездата за 300 години.

Нова техника за компютърно моделиране позволи да се установи, че структурата на този пръстен може да се определи, като се предположи, че съществува планета от типа на Нептун – с аналогична маса и отдалечена на аналогично разстояние от звездата.

Широката орбита на такава планета предполага, че във вътрешността й има достатъчнo място да съществуват неголеми твърди планети, подобни на Земята.

Формата на пръстена е намек, че тaм може би има планети, заяви Марк Уаят от обсерваторията. Ние не можем да наблюдаваме самите планети, но виждаме смущенията, които те оказват на облака прах, обкръжаващ звездата.

Ако тази хипотеза е вярна, то е напълно възможно Вега да има планетарна система, напомняща нашата.

Системата на тази звезда може би се е появила както слънчевата: в началото недалеч от звездата са се образували газови гиганти – такива като Нептун, които по-късно са били “изтласкани” на по-далечни орбити от гравитационните взаимодействия.

По време на този процес гигантските планети са притеглили отломъците, които биха попречили на образуването на по-млади планети.