По данни на изданието The ​​Wall Street Journal, компанията Google може да заплати най-голямата за целия период на съществуване на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) глоба в размер на около 22,5 милиона щатски долара за нарушаване на конфиденциалността на потребителите на браузъра Safari, съобщава бългаският технологичен портал kaldata.com.

Ще припомним, че по-рано Google бе уличена в следене на потребителите на браузъра чрез използване на уязвимост в настолната и мобилната версия на Safari. Подобна ситуация имаше и при уеб браузъра Internet Explorer, но тогава концернът успя да избегне конфликта.

Интернет гигантът на свой ред уверява, че не събира никаква лична информация, а само използва "бисквитки" за предоставяне на по-релевантна информация (в т.ч. и рекламна).

Обясненията от този род обаче не удовлетворяват Федералната търговска комисия, тъй като действията на Google влизат в конфликт с редица правила, поради което в момента компанията е изправена пред заплахата от налагане на многомилионна глоба в размер на 16 хиляди долара за всеки ден следене.