twitterИнтернет гигантът Google „подаде ръка" на популярната микроблогинг мрежа Twitter, която беше блокирана в разтърсвания от протести Египет.

Припомняме, опозиционните активисти използваха социалната мрежа, за да организират действията си и за да разпространяват информация, за случващото се из страната. В отговор властите спряха работата на всички Интернет доставчици в Египет.

Инженери от Twitter, Google и SayNow (закупена от Google преди седмица) са изработили система, чрез която гласовите съобщения, отправени от мобилни телефони, ще се публикуват автоматично в микроблогинг мрежата.

Разкрити са две линии, на които активистите могат да се обаждат и да записват съобщенията си. След това, те ще се появяват в Twitter от името на потребителя @speak2tweet с хаштаг #egypt.

„Надяваме се, че по този начин ще помогнем на египтяните да поддържат връзка помежду си в този труден момент. Духом сме с тях", заявиха в съвместен блог постинг Уджвал Синг, съосновател на SayNow, и Абдел Карим Мардини, продуктов мениджър в Google.