Съпътстваната с много забавяния, проблеми и отлагания онлайн „книжарница" на Google е на финалната права преди официалния си старт. Според американски медии, Google Editions ще направи своя дебют в САЩ преди края на 2010г, а услугата ще стане достъпна за потребителите по света през първата четвърт на следващата година.

Платформата на Интернет гиганта е изградена около Мрежата с идеята потребителите да могат да купуват и да четат съдържанието навсякъде и с всяко устройство, което притежава уеб браузър.

Това се отличава значително предложенията на лидерите в тази област Amazon. Потребителите на техния електронен четец Kindle могат да купуват е-книги само от онлайн магазина на компанията, а съвместимите устройства трябва да имат специален софтуер.

Един от големите козове на Google ще бъде партньорската програма, която ще позволява на независими книжарници и критици да припечелват допълнително, като насочват посетителите на сайтовете си към Editions.

От компанията заявиха, че цените на електронните книги няма да се отличават от тези на Amazon и Barnes & Noble, което потвърждава впечатлението, че Google Editions ще доведе до сериозни размествания на пазара. Според анализатори, пазарът на електронни книги през тази година ще достигне 1 млрд. долара.