Софтуер на Intel ще помага на разрабатчиците да оптимизират своите приложения за работа с многоядрени процесори. Компанията пуска днес инструмента "Threading Building Blocks", който е разширение на програмния език C++ и улеснява създаването на паралелни задачи вътре в дадено приложение, съобщиха от TechNews.bg.

Приложенията, оптимизирани за многоядрени процесори, ще бъдат значително по-бързи.
Към края на годината, около 70% от чиповете на Intel ще са многоядрени. Затова компанията се опитва да насърчи разработчиците да създават приложения, които се възползват максимално от възможностите на нейните процесори.

Многоядреният чип се състои от няколко процесорни блока, които могат да изпълняват паралелно различни задачи. Това води до сериозно увеличение на производителността при изпълнение на приложения, оптимизирани за многоядрени процесори.

Софтуерната компания Adobe вече оптимизира за двуядрени системи своя продукт за видео редактиране Premier 2.0.

Разбиването на едно приложение на паралелни процеси е свързано с доста работа. Новият инструмент на Intel ще улесни тази задача, като автоматизира някои от процесите по преработка на приложенията.

Междувременно два от съществуващите инструменти на Intel в тази област - Thread Checker 3.0 и Intel Thread Profiler 3.0 - бяха обновени с поддръжка на 64-битови процесори и операционна система Linux.