Исландия накара всички да говорят за нея с ново видео, промотиращо туризма.

Клипът, създаден за Inspired by Iceland - маркетингова кампания за исландския туризъм, пародира видеото, с който основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви през октомври създаването на т.нар "metaverse" или "метавселена", виртуален свят, който ще "наследи мобилния интернет".

Характерна черта на "метавселената" е "чувството за присъствие... сякаш си там с други хора", каза Зукърбърг.

Исландският туристически сектор изглежда смята, че може да предложи нещо по-добро.

В новия видеоклип двойник на Зукърбърг представя на зрителите "Icelandverse - място на подобрена реалност без глупави слушалки".

"Днес искам да говоря за революционен подход към свързването в нашия свят - но без да изглеждам супер странно", казва той.

Видеото възхвалява "напълно поглъщащите" преживявания в Исландия, като например истинските скали, истинските хора и "небето, което можете да видите с очните си ябълки".

Материали, изпратени до журналисти, продължават пародията, като обясняват, че Icelandverse е създадена "след милиони години разработки" и че "потребителите могат да изследват и да навигират през многото различни слоеве на завладяващата реалност, като просто я посетят".

Клипът стана хит в социалните мрежи, като много потребители поздравиха властите на Исландия за хумора и написаха, че искат да посетят страната.

През октомври американската технологична компания Facebook смени името си на Meta, като според Зукърбърг новият бранд ще отразява фокуса върху метавселената, където човек ще изостави екраните и ще изпита ефекта от присъствието си във виртуалната реалност.