Работата на два файлови сървъра за разпространение на незаконно съдържание в мрежата беше преустановена тази седмица след акция на служители на ГДБОП, съобщават от TechNews.bg.

Полицейското разследване е установило, че върху файл-сървър, находящ се в столицата, е качен и предоставян за свободно сваляне от неограничен брой потребители голям обем музика, филми и бизнес софтуер. Цялото това съдържание е било достъпно в мрежата, без разрешение на компаниите правоносители.

В резултат от извършената специализирана полицейска операция на 11 декември сървърът и две компютърни конфигурации с нелицензиран софтуер са иззети, а срещу техния собственик е образувано дознание за престъпление по чл. 172а от НК.

По време на друга специализирана проверка от 12 декември служителите на ГДБОП са достигнали и до краен потребител, опериращ от Велико Търново и Ловеч. На неговия сървър са открити файлове с незаконно съдържание - музика, филми и софтуер, предоставени за свободен даунлоуд. По случая е образувано дознание, а сървърът е иззет като доказателство.

След известно затишие, предизвикано от структурните промени в МВР, последните проверки на сектор „Компютърни престъпления" към ГДБОП идват като доказателство за политиката на правителството, насочена към превръщане на Интернет в безопасна и законосъобразна среда за бизнес и комуникации.

Същевременно в началото на декември СИБС стартира кампанията „БЕЗ РИСК", насочена към малкия и среден бизнес. С нея се цели доброволно легализиране на използвания софтуер посредством ефективно управление на софтуерните активи на търговските дружества.