Кинокомпанията 20th Century Fox подаде съдебен иск срещу Интернет услугата YouTube, настоявайки да бъде идентифициран потребителят, който е качил в Интернет епизод от филмите "24" и "Simpsons", съобщават от IDG.BG.

Аналогични искания бяха предявени в съда и срещу онлайн ресурса LiveDigital, който също предоставя на своите потребители възможност да поместват видеоклипове на сайта си.

От 20th Century Fox и YouTube се отказаха да правят обръщения пред медиите по този повод. Ще припомним, че Simpsons е сред най-популярните развлекателни сериали, излъчвани по американската телевизия, а на 27 юли ще се появи пълнометражната версия на филма.

Съдебната битка между Fox и YouTube всъщност е битка между два от водещите конкуренти за вниманието на потребителите в Интернет.

Популярният сайт за видеосъдържание YouTube беше закупен преди месеци от гиганта Google, а 20th Century Fox е собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок, чиято News Corporation притежава друга водеща по популярност виртуална услуга - MySpace.