Китай възнамерява за пръв път в историята да изпрати космически апарат за изследване на обратната страна на Луната през 2018 г., съобщават китайските държавни медии.

Сондата Chang'e-4 (назована по този начин в чест на богинята на Луната в китайската митология) трябва да извърши геологически изследвания на лунната кора, като преди това в историята тази част от спътника на Земята никой не е изследвал.

По думите на ръководителя на Китайския център за лунни изследвания Лю Цзинчжу, тази мисия трябва да помогне на Китай да направи скок в изследването на Космоса и да се превърне в един от лидерите в тази област.

Ръководителят на аналитичния център на НАСА за изследване на Луната Клайв Нил потвърдил пред „Франс прес”, че проектът на Китай е без прецедент в историята.

„Изследване на повърхността на обратната страна на Луната все още не се е провеждало. Убеден съм, че научната общност ентусиазирано ще проследи тази мисия”, изтъква Клайв Нил.  

През декември 2013 г. Китай обяви успешно кацане на повърхността на Луната на своя изследователски апарат Chang'e-3, който все още предава информация на Земята.