Да имате приятел с необичайно име е интересно, а и забавно, но когато името е такова, че обърква уеб сайтове и компютърни системи, това вече е главоболие.

А какво правите, ако имате само едно име? А какво става, ако фамилното ви име се състои само от една буква? Такива проблеми е имало от времето на първите стъпки на технологиите и интернета, но продължават да са актуални и до днес.

БиБиСи разказва за жена, която се бори със своето фамилно име.

Дженифър Нъл (Null) признава, че е била предупредена от съпруга си, преди да вземе фамилията му, че може и да има някои проблеми. След сключването на брак, двойката се премества, както правят повечето младоженци. И проблемите започват за Дженифър още с опита й да резервира билет за полета си.

Тя получава съобщение за грешка, в което се посочва, че е оставила полето за фамилно име празно. Когато й омръзва и моли авиокомпаниите за помощ, служителите на другия край не й вярват, че действително се казва Нъл (Null).

Програмистите използват думата „null” в базата данни, за да се покаже, че полето е оставено празно.

Въпреки че системни администратори са се опитвали да създадат свои програми за избягване на проблема, оказва се, това не е лесна задача. Дженифър Нъл среща пречки не само с резервирането на самолетен билет, ами и с регистрацията във форуми, подаването на данъчна декларация и други.

Също така когато Дженифър е работила като заместваща учителка на повикване, се наложило тя да използва услуга, която да я уведомява за работа по телефона, защото онлайн услугата нямало да функционира правилно за нея. „Имам чувството, че все още трябва да правим нещата по старомодния начин”, казва тя.

Дженифър Нъл не е единствената с такъв проблем. Друг пример с такъв случаи е Джанис, хавайка, чиято фамилия е от 36 букви (Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele) и не отговаря на изискванията за държавните лични карти или за повечето сайтове.

Работи се по начини, с които ще се избягват тези проблеми с имената, но може да отнеме време преди всички имена да функционират правилно.

До тогава хора като Джанис и Дженифър ще трябва да живеят с него, а и да се борят с него.