Учени от НАСА са заснели кадри на поредното стълкновение на Слънцето с комета, пишат чужди медии.

На тях може да се види как кометата-самоубиец с огромна скорост се врязва в слънчевата корона и за миг се изпарява в нажежената повърхност на звездата.

Целият запис продължава 4 секунди и е направен от обсерваторията за слънчева динамика на НАСА в Сохо. За това време на долната дясна част на екрана се вижда как кометата се врязва в слънчевата корона. Според учените целият процес на изпаряване на кометата продължава 15 минути.

Сблъсъкът е станал на 6 юли, а по-рано - през май НАСА зафиксира рядко явление - мощно коронарно изригване на маси и почти едновременно стълкновение на комета със Слънцето. Това явление се случи 2 пъти през посочения месец - през нощта на 10 срещу 11 май и през нощта на 20 срещу 21 май.

Всички комети, движещи се по опасната траектория близо до Слънцето, се отнасят към класа на околослънчевите комети, носещи името на германския астроном от XIX век Хайнрих Кройц. Той пръв изказва и хипотезата за родство на такива космически обекти, образували се в резултат на разпад на огромна комета преди няколко столетия. С това се обяснява защо всички комети самоубийци продължават да се движат по аналогична траектория около Слънцето.

За пърди път околослънчевите комети бяха открити по време на пълното слънчево затъмнение през 1882 година. Сега са зафиксирани над хиляда такива комети.

Неотдавна астрономите откриха във Вселената почти 20 потенциално опасни за Слънчевата система звезди, за 18 от които има много големи шансове да минат покрай Слънчевата система.