По новата технология, текстът на един защитен документ се отпечатва с обикновено, видимо мастило, направено от смес от магента, циан и жълто, съобщават от ComputerWorld.bg.

Едновременно с това обаче се отпечатва и изключително фина, невидима за окото пътечка от малки точки, оформящи невидими линии по дължината на редовете текст. Тези точки се отпечатват върху обикновеното мастило. За направата им се използва комбинация от меден оксид и фосфорен оксид, която е невидима за окото.

Невидимото мастило на практика абсорбира, т.е. поема инфрачервената светлина. Видимата боя не поема тези лъчи. Така когато документът се сканира с широкоспектърен източник на светлина, може да се засече измамата.

Ако някаква част от текста е променена, например една цифра е заменена с друга, или е изтрита десетична запетайка, в изобржението от „невидимите" точки ще „зейне" дупка, защото някоя от точките е била изтрира или пък върху нея е нанесено ново мастило.

Точният ъгъл на невидимите пътечки от точки също крие в себе си информация - това е код, който носи допълнителна степен на защита.