Недостигът на добре подготвени и мотивирани ИТ специалисти в България се допълва от негативната тенденция на рязко намаляване броя на университетските преподаватели в компютърните и инженерните специалности.

В последните няколко години увеличаването броя на специалностите и приема на студенти в областта на информационните технологии се съчетава с липса на интерес от страна на завършилите да продължат работа като асисистенти и преподаватели.

Участниците в четвъртата регулярна ИТ дискусия - ICT Tuesday - категорично определиха това като основната „заплаха" пред развитието на ИКТ индустрията в момента.

Поредната среща между представители на бизнеса, държавните институции и неправителствени организации в сферата на високите технологии беше с фокус върху аутсорсинга - „за и против".

Въпреки че за 2006 г. страната ни се нареди сред 10-те най-атрактивни за аутсорсинг дестинации в света, остава отворен въпросът дали ще запазим извоюваното 9-то място.

„Европейските големи играчи едва сега започват активно да изнасят ИТ дейностите си зад граница. Това е най-бързо развиващата се бизнес линия в сектора и в световен мащаб цената на пазара на аутсорсниг услуги е 90 млрд. долара годишно и продължва да расте. Анализите и проучванията показват, че България определено е атрактивна дестинация за позициониране на изнесени центрове за ИТ услуги и пример е действащото от 2006 г. звено за поддръжка на Хюлет-Пакард", каза г-жа Саша Безуханова, Генерален мениджър на компанията за България.

Тя допълни, че страната ни има хоризонт от 10-15 години за привличане на този тип инвестиции и може да бъде „първа спирка" за големите корпорации, тъй като предлага търсените от тях условия.

Въпреки положителния статус за възходящото развитие на ИТ индустрията в България е крайно необходимо преодоляването на сериозните проблеми в системата на образованието, уточни още тя.