Марсоходът на НАСА Perseverance ("Пърсивиърънс") за първи път улови звуците от собственото си движение по повърхността на Червената планета, съобщи американската космическа агенция.

Микрофонът за влизане, приземяване и кацане на "Пърсивиърънс" е записал над 16 минути звуци от 27,3-метровото си движение на 7 март. Аудиото от движението беше разпространено вчера американско време.

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" изпрати първата панорамна снимка

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" изпрати първата панорамна снимка

Тя е 360-градусова с висока разделителна способност

Първоначално микрофонът е бил монтиран, за да озвучи кацането му, "но членовете на мисията също така искаха да чуят звуците от повърхността", се казва в изявление на НАСА, цитирано от ДПА.

"Много хора, когато видят изображенията, не оценяват, че колелата са метални", отбеляза Ванди Верма, шофьор на марсоход в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния, като допълни: "Когато караш с тези колела по скали, всъщност е много шумно."

"Пърсивирънс" изпрати цветни изображения от Марс

"Пърсивирънс" изпрати цветни изображения от Марс

Всички системи работят нормално...

Марсоходът, който тежи около 1000 килограма и е с размерите на малка кола, кацна на Марс в рискована маневра на 18 февруари след около 480 млн. километра пътуване в космоса.

Очаква се "Пърсивиърънс" да изследва повърхността на Марс в продължение на поне две години, като проучи климата и геологията и събере проби от скали и почви.

НАСА се надява, че проектът за марсохода, който струва над 2 млрд. долара, ще помогне да се проправи път за човешкото изследване на Червената планета.

Марсоходът се присъединява към спускаемия апарат на НАСА InSight, който е на повърхността на Марс от 2018 г., и към марсохода Curiosity, който кацна на Марс през 2012 г.

Марсоходът на НАСА кацна на Марс

Марсоходът на НАСА кацна на Марс

Всички операции по маневрата са извършени автоматично