Марсоходът на НАСА Perseverance ("Пърсивиърънс") изпрати първата си 360-градусова снимка с висока разделителна способност от повърхността на Червената планета, съобщиха от американската космическа агенция, цитирани от ДПА.

Кадърът е съставен от изследователи на НАСА от 142 изображения, направени от камерата Mastcam-Z на 21 февруари.

Изображението показва пуст регион с геоложки образувания, включително издълбана от вятъра скала и ръба на кратера Джезеро, древно езерно легло, където "Пърсивиърънс" кацна миналата седмица.

НАСА: Как да кацнем на Марс

НАСА: Как да кацнем на Марс

Пуснаха видео от Червената планета

НАСА казва, че свръхмодерна система от камери ще помогне на учените да изследват атмосферните условия на кратера и да идентифицират скали и утайки от разстояние, които трябва да бъдат изследвани от инструментите на марсохода.

Джим Бел, изследовател от Държавния университет в Аризона, който ръководи операциите на Mastcam-Z, коментира, че изображението показва, че "Пърсивиърънс" е попаднал в "сладко място".

"Пърсивиърънс" пътуваше през космоса близо седем месеца след изстрелването от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Марсоходът на НАСА кацна на Марс

Марсоходът на НАСА кацна на Марс

Всички операции по маневрата са извършени автоматично

Кратерът Джезеро е район, където учените се надяват да намерят доказателства, че на Марс в миналото са съществували микроби. Марс е имал вода на повърхността си преди милиарди години, факт, който доведе до спекулации, че на планетата може да е имало някаква форма на живот.

Очаква се "Пърсивиърънс" да изследва повърхността на Марс в продължение на най-малко две години, като изследва климата и геологията и събира проби от скали и почви.

Марсоходът се присъединява към спускаемия апарат на НАСА InSight, който е на повърхността на Марс от 2018 г., и към марсохода Curiosity, който кацна на Марс през 2012 г.

"Пърсивирънс" изпрати цветни изображения от Марс

"Пърсивирънс" изпрати цветни изображения от Марс

Всички системи работят нормално...