„Корпорацията има сериозни намерения за още по-мащабни инвестиции в България”, заяви Ерик Ръдър – старши вицепрезидент за техническата стратегия в „Майкрософт”, на пресконфенренция, организирана от „Майкрософт България”.

В началото на седмицата бе подписан Меморандум за сътрудничество между Държавната агенция за инфомационни технологии и съобщения (ДАИТС) и „Майкрософт”, припомни Ръдър.

С меморандума ДАИТС и „Майкрософт” очертават своето взаимно разбирателство в областите на стратегическото планиране, правителствената програма за сигурност и възможностите за иновативно преподаване и обучение.

По време на пресконференцията Ерик Ръдър връчи награда на председателя на Фондация „Хоризонти” Хюсеин Исмаил за успешното изпълнение на финансирания от “Майкрософт” проект за създаването на компютърна програма „SpeechLab”, която трансформира в звук електронни текстове на български език и прави възможни работата с компютър и достъпа до Интернет на хора с увредено зрение.

Уникалната за България програма SpeechLab е разработена в партньорство с Българската асоциация по компютърна лингвистика и се разпространява безплатно от Фондация “Хоризонти” и партньорите им – Съюза на слепите в България и Фондация “Луи Брайл”.

До момента повече от 1500 българи с увредено зрение я използват.

Като част от финансирания от Майкрософт проект бе оборудвана и учебна компютърна зала в една от учебните сгради на Софийския университет – Философския факултет, където са обучени вече над 50 души.

Ерик Ръдър постъпва в Майкрософт през 1988.
През годините работи за интегрирането на мрежовата връзка с операционната система и създава предпоставки за навлизането и развитието на Интернет.
Ръководи разработката и интегрирането на технологиите за цифрово подписване чрез смарт карти, технология, която е и основата за ползването на възприетия цифров подпис в държавната администрация.

Като ръководител за техническата стратегия Ерик Ръдър спомага за създаването и внедряването на отворените стандарти, позволяващи интегрирането на информационните технологии и предоставянето на качествено нови уеб услуги, основа за създаването на електронното правителство и електронната търговия.