Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Той се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин. 

В 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

През  април 2016 година се навършиха 37 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

На 10 април 1979 година, в 20 ч. и 34 мин. московско време от комсмодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33". На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета.

От 12.00 часа, Посолството на Руската Федерация в Република България заедно със Столичната община – район „Банкя” организират тържествена церемония, посветена на 55-годишнината от първия полет на човек в космоса.

Във фоайето на Българската академия на науките (ул.“15 ноември“1) ще бъде открита изложбата „Високо на Земята“. Изложените 16 картини на художника Ильяс Айдаров са били на дълго орбитално пътешествие в космоса и много пъти са обиколили планетата на борда на Международната космическа станция.

Авиационният музей край Крумово ще бъде с безплатен вход, съобщи директорът му Рада Банялиева.

За първи път посетителите ще могат да разгледат най-новия експонат на музея - самолет Як-40, който е дарение от "България Ер" и бе пребазиран само преди дни.

Сред атракциите е и репликата на първия български самолет, построен през 1915 г. от Асен Йорданов. В салона на пътническия самолет Ан-24 ще бъде прожектиран филмът "Длъжен да оцелее", посветен на първия български космонавт Георги Иванов.

За малките посетители ще бъде организиран кът за рисуване на тема: "Космосът - моя мечта".

Експозициите на музея ще работят с нормалното си работно време - от 9.00 до 17.00 часа.