Майкрософт Microsoft е непоколебима, когато става въпрос за защита на интелектуалната собственост.

На 27 април корпорацията е получила патент върху използването на кратки, дълги или двойни натискания за стартирането на различни приложения при “изчислителни устройства с ограничени ресурси” - очевидно, става дума за джобни компютри и мобилни телефони.

От тук нататък, всеки производител на какъвто и да е софтуер в САЩ, самостоятелно стигнал до идеята с различен брой щраквания да се изпълняват различни приложения, ще е принуден или да плати на Microsoft, или да предостави на софтуерния гигант (по взаимна договорка) достъп до своята интелектуална собственост.

В редиците на пострадалите компании една от първите ще бъде Symbian, която допуска в нейната операционна система за мобилни телефони да се използват двойни щраквания, съобщава Днес+.

Потресени експерти коментират, че идеята за двойното кликване не следва да се счита нито за нова, нито за “неочевидна”. Даже е смешно, че Microsoft се изхитря да прави подобни неща, коментира Ян Браун от Лондонския фонд за изследване на информационната политика.

Подобна страст към патентоването на очевидни и банални неща се наблюдава отдавна, при това не само при Microsoft.
Например, през 1999 година Amazon получава патент за възможността да се извършват on-line плащания само с едно щракване на мишката. Решението предизвика буря от недоволство.

А поредният абсурд с патента на Microsoft свидетелства, че са прави онези, които твърдят, че патентната система не работи коректно по отношение на програмните продукти, коментират експертите.