Мисията на космическия апарат „Розета”, започнала преди 12 години, ще приключи през есента с кацане върху кометата 67P (Чурюмов-Герасименко), предадоха информационните агенции.  

Предвижда се на 30 септември да бъде извършено контролирано кацане върху космическото тяло.   

Апаратът „Розета”, беше създаден от Европейската космическа агенция, с мисия да изследва процесите на образуване на Слънчевата система.   

Апаратът прелетя над 6 милиарда километра преди да достигне кометата. „Розета” изследва Чурюмов-Герасименко в продължение на две години.

Благодарение на събраните данни, учените установиха, че на космическото тяло има кислород, етанол, прости въглеводороди. Баха открити и молекули метилизоцианат, ацетон, пропанал и ацетамид.

„След 12-те години в космоса настъпи време „Розета” да се присъедини към „спътника” си – модула „Филе”, и на свой ред да кацне на кометата.” – казват учените от Европейската космическа агенция.

Но 12 ноември 2014 година, 10 години след изстрелването на „Розета”, дъщерният модул „Филе” се спусна на повърхността на кометата.

Двата апарата имаха за задача да отговорят та ключови въпроси за формирането на Слънчевата система, за произхода на водата на нашата планета, както и да надникнат в зараждането на живота върху Земята.

Предвижда се при контролираното спускане „Розета” да се приближава към повърхността на кометата със скорост не по-голяма от 0.5 метра в секунда. Докато трае спускането космическата сонда в реално време  ще прави снимки с висока резолюция, които ще дадат на изследователите допълнителна информация.   

Учените взеха решение за прекратяване на мисията, тъй като, обикаляйки в орбита около кометата, „Розета” вече е твърде далече от Слънцето, което е единственият достъпен източник на енергия.